Ode aan Rijswijkse komiek BUZIAU op het Strandwalfestival

Het Strandwalfestival brengt dit jaar een ode aan de Rijswijkse theaterartiest Johan Buziau (1877-1958). Deze vergeten Rijswijkse komiek was het grote voorbeeld voor cabaretiers als Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan. In het kader van ‘50 jaar podiumkunst Rijswijk’ is in oktober de musical-revue over Buziau te zien. Het Strandwalfestival brengt op 10 sep-tember daarvan alvast een sneak preview. Creatief adviseur van dit revuespektakel, Karel de Rooij, die we nog kennen van het theaterduo Mini & Maxi over Buziau: ‘hij was de groot-ste revue-artiest die Nederland ooit heeft gekend.’

Buziau was de voorloper van de stand-up comedian die we nu kennen. Rijswijk wil hem tij-dens de viering van 50 jaar podiumkunst Rijswijk eren. Fred Florusse, bekend van de legen-darische cabaretgroep Don Quishocking, maakte het script van de jubileum musical-revue. Tijdens het Strandwalfestival is op zaterdag 10 september daarvan al een voorproefje te zien. Op het festivalterrein treedt het Rijswijks Theaterorkest op, een twintigkoppige big band die samen met ruim 100 medewerkers de musical-revue Buziau uitvoert.

Op dezelfde zaterdag van 10 september laat balletstudio Karin den Os tijdens de Strandwal-markt op de Van Vredenburchweg met een aantal leden van het Rijswijks Jeugdtheater on-derdelen van de theatershow aan u zien. En als u Wim Zweekhorst tijdens de kickoff van het Strandwalfestival op 31 mei hebt gemist, dan heeft u opnieuw de kans hem het Buziau lied te horen zingen. Tijdens de Strandwalmarkt in Onderwatershof treedt hij weer op. Op de Strandwalmarkt kunnen kinderen zich ook als Buziau laten schminken. Het projectkoor Rijs-wijk Zingt Mee o.l.v. Gregor Bak heeft op vrijdagavond 9 september in het Rijswijkse bos in zijn repertoire als meezinger en ode aan Buziau het welbekende ‘Hij was maar een clown’ van Ben Cramer opgenomen.