Afval brengt geld op als nieuwe grondstof

In de beleving van mensen staat afval gelijk aan waardeloos. De realiteit bewijst het tegendeel. 85% van ons afval is opnieuw te gebruiken. Dat scheelt veel geld en het milieu wordt minder belast.
Avalex ging met 200 huishoudens in de regio de uitdaging aan om 100 dagen het restafval te verminderen. Vandaag werden de cijfers bekend gemaakt door Avalex. Het restafval ging per huishouden van 9 naar 1,4 kg per week. Tijdens de bijeenkomst met de 200 deelnemers aan de uitdaging was er ook een panelgesprek met onder meer drie Rijswijkse deelnemers: Marieke Albers, Ronald van der Meij en Erik van der Veer. Hier werden ervaringen gedeeld en ook gekeken naar het vervolg. Iedereen realiseert zich dat mensen eigenlijk te makkelijk weggooien. De vraag is hoe je daarin verandering kan aanbrengen. Overtuigen lukt niet bij iedereen. Burgers laten betalen voor veel restafval of juist belonen voor weinig. Wat zal het worden.

Terwijl de ouders binnen luisterden naar het verhaal van Marius Smit, konden de kinderen buiten afval een tweede leven geven. En dat lukte heel goed. Net als bij Marius. Hij vist met groepen mensen plastic uit de Amsterdamse grachten, waar onder meer skate boards van worden gemaakt. Hij begon met één boot, nu is er al een kleine vloot en zijn er ook al vragen uit de rest van de wereld. (www.plasticwhale.com )

Na de zomer begint Rijswijk in Leeuwendaal en RijswijkBuiten een proef met het ‘omgekeerd’ inzamelen invoeren. Dat betekent dat de bekende zwarte bak voor restafval een PMD container wordt. PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Het echte restafval dat niet opnieuw is te gebruiken gaat dan elders in de straat in een restafval container. Goed scheiden, betekent dus ook minder ver lopen.