Afval is waardevol in Rotterdam, ook in Rijswijk?

Wie kent nog het Tropicana zwembad een de Maas in Rotterdam, nu is het Blue City010, een plek voor startende pioniers en snelle groeiers. Ze stemmen hun business plannen, grondstoffen en reststromen op elkaar aan, experimenteren met afval en kijken hoe andere bedrijven hier weer van leven.
Reden voor het Rijswijkse College om daar vanochtend zelf eens te gaan neuzen. BlueCity010 is een netwerk van ondernemers zoals Rotterzwam, Superuse Studios, Spireaux, Stadsimker en Studio Dust en de Aloha Bar. Zo kweekt RotterZwam eetbare paddenstoelen op koffieafval en groeien er algen op restwarmte en rest-CO2 van deze paddestoelen. Alpha Enzymes ziet ook kansen om van koffiedik bio plastics te maken. Er komt een stadsimker die de meubelmaker van bijenwas voorziet. Er komt een verticale kruiden- en groentetuin die wordt voorzien van de wormencompost en het GFT afval uit het pand en de buurt.

En er zijn meer kansen. Zo kan een bierbrouwer zijn restproduct koppelen aan een bakker om zo de warmte in het pand te reguleren en brood te bakken. Ook maken ze biogas door kookresten te vergisten. Het is een laboratorium. Als het pand te klein wordt voor een onderneming, vindt de opschaling elders plaats.