Rijswijkse Wilhelmina-monument uit de vergetelheid

In 1938 zamelden de Rijswijkse bevolking geld in ter ere van het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Van het geld werd een hoge lantaarn gemaakt en geplaatst op de hoek van de Lindelaan en de Willemstraat. Door het drukke verkeer verdween het monument naar Park Hofrust om te verpauperen. Hans Paping wil hier verandering in en overhadigde donderdag een petitie ‘Wilhelminamonument naar Ruysdaelplein’ aan wethouder Marloes Borsboom. “Vier jaar geleden zag ik het vervallen monument in een verloren hoekje van Park Hofrust. Vol grafitte, met ontbrekende stukken.Niemand wist wat het was. Uiteindelijk ontdekte ik dat het de Wilhelminalantaarn is, waarvoor de Rijswijkse bevolking geld bijeen bracht. Ter ere van het regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina 1898-1938”, vertelt Hans Paping.
De Lindelaan was tot de jaren zestig een drukke weg, waarover al het verkeer voor Westland ging. De auto’s moesten om het monument heen rijden. Daarom besloot het gemeentebestuur toen het te verplaatsen. En daarna is men het vergeten. Paping: “Terug op de oude plek kan niet, maar wel kan het op het Ruysdaelplein komen. Dat geeft ook allure aan Oud Rijswijk. Een ‘eyecatcher’ om Oud Rijswijk meer op de kaart te zetten. Het oude centrum is uniek”.

Hans ging rond met een pepitie en kreeg veel bijval. Diverse maatschappelijke organisaties hebben ondertekend: Historische Vereniging Rijswijk, SBOR, Werkgroep metamorfose Ruysdaelplein, politieke partijen BVR en fractie Henny van der Horst. Ook vele handtekeningen van winkeliers en burgers worden aangeboden.

Inmiddels is er ook de werkgroep Metamorfose Ruijsdaelplein met bewoners van het plein. Zij zijn al een paar keer bijeen geweest en gaan zich de komende periode verder inspannen voor de realisatie van de restauratie en verhuizing van het Wilhelminamonument/lantaarn. Dinsdag gaat Hans Paping de gemeenteraad toespreken om ook hun steun te krijgen voor het plan.