Politie registreert particuliere bewakingscamera’s

Berovingen, overvallen en mishandeling, maar ook inbraken, zijn voor de politie makkelijker op te lossen met beelden van particuliere bewakingscamera’s. In winkelcentra en op bedrijventerreinen. De politie registreert nu honderdduizenden particuliere bewakingscamera’s in een database. Nu al worden misdaden opgelost dankzij beelden die met particuliere bewakingscamera’s zijn gefilmd. Nederland hangt tegenwoordig vol met bewakingscamera’s Door exact in beeld te brengen waar bewakingscamera’s hangen hoopt de politie misdaden sneller op te lossen. Inmiddels heeft de politie landelijk honderdduizend camera’s geregistreerd en de bedoeling is dat dit aantal de komende jaren fors zal toenemen.
Naast de exacte locatie van de bewakingscamera’s en de contactgegevens van de eigenaar, wordt ook de zichthoek geregistreerd. Stel er wordt ergens een ramkraak gepleegd. Een rechercheur kan dan met één druk op de knop zien waar in de omgeving camera’s hangen. Die beelden kunnen snel worden veiliggesteld en onderzocht.

De komende tijd gaat de politie burgers en bedrijven actief benaderen om hun camera’s te registreren. Zo worden bedrijven met veel vestigingen door het land gevraagd overzichten van hun bewakingscamera’s op te sturen. De bewakingscamera’s van bedrijven als Albert Heijn, Gamma en McDonalds zitten al in het systeem. En ook het aantal bewakingscamera’s van burgers groeit snel.