Bewoners: Landgoed de Voorde moet wel stijlvol blijven

Het plan voor Landgoed de Voorde maakt de bewoners van de presidentenwijk niet blij. “We zijn verheugd dat de toekomstige eigenaar het landgoed in oude luister herstelt en er een passende invulling aan geeft. We ageren wel tegen het grote twee bouwlagen hoge, glazen restaurant. In verhouding tot het elegante landhuis is het te groot en te hoog”, aldus mevrouw Ambtman. Dinsdag 28 juni is er een afspraak over met wethouder Ronald van der Meij. Lange tijd stond landgoed de Voorde te verkrotten. Nu heeft zich een ondernemer gemeld die er een hotel met restaurant wil exploiteren. Het landhuis en de tuinmanswoning worden dan gerestaureerd en het koetshuis herbouwd. “In het oorspronkelijke ontwerp was ook sprake van een aangebouwde sèrre, tegen de achterkant van het hoofdgebouw met ruimte voor 45 gasten. Naast de twee salons in het hoofdgebouw een mooi restaurant. Zo zou er weer een stijlvolle buitenplaats ontstaan. Een sieraad voor de Landgoederenzone”, stelde mevrouw Willemijn Ambtman dinsdagavond in de forumvergadering van de gemeenteraad.
Groot was hun schrik toen de sèrre in het plan werd ingeruild voor een vrijstaand bijna zeven meter hoge glazen nieuwbouw, met het hoofdgebouw verbonden door een gang. In dit restaurant, de wintertuin genaamd, is plaats voor 90 gasten. “Volgens de huidige regels mag er maar één bouwlaag komen. En de afmeting van 120 m2 bleek volgens de architect 211 m2 te zijn”, vult ze aan.

Wat betreft de 42 parkeerplaatsen die nodig zijn en ten kosten gaan van 500m2 groen rekent ze voor, dat de bewoners van het hotel, in veel gevallen gasten die hier langere tijd gaan verblijven, natuurlijk ook moeten parkeren. “Er komen 11 hotelkamers en drie appartementen in het koetshuis. Dat zijn al 14 plaatsen, en dan nog de medewerkers. Waar moeten de hotelgasten en het personeel parkeren?”

Overigens bracht mevrouw Ambtman in de Raadvergadering van 24 mei dit punt al aan de orde. Haar werd toen een gesprek toegezegd. De Rijswijkse fracties van het CDA, Beter voor Rijswijk en Fractie Van der Horst in een brief aan het College . “Wij vragen dringende aandacht voor de gang van zaken rondom de ontwikkelingen in De Voorde in Rijswijk.”

Mevrouw Amtman kijkt vol verwachting uit naar het gesprek dinsdag 28 juni met de wethouder. “We streven naar een win-win-situatie. Een restaurant van drie meter hoog met bakstenen gevels en met voorzieningen tegen lichtvervuiling. Wij zouden het jammer vinden als door allerlei procedures het zomaar drie jaar kan duren voordat de renovatie van de Voorde kan beginnen”.