Vrijwilligers AZC Rijswijk staan in de startblokken

Het duurt nog drie maanden, tot half september, tot de eerste asielzoekers naar het nieuwe AZC in Rijswijk komen. Veel vrijwilligers zouden morgen al willen beginnen. Donderdagmiddag 9 juni was in de Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan een bijeenkomst. Wethouder Björn Lugthart is blij met de grote betrokkenheid en de vele initiatieven. “Voor anderen je willen inzetten, dat samen doen, die bereidheid moeten we vasthouden”, zei hij tegen de ongeveer 80 aanwezige vrijwilligers. Hij vertelde in Katwijk te zijn rondgeleid. Een AZC met 1200 bewoners. “Eigenlijk net een complete wijk. Mensen die slapen, opstaan, kinderen die naar school gaan, eten”.
Het Rijswijkse AZC zal gedurende 5 jaar maximaal 500 asielzoekers huisvesting bieden. Vluchtelingen die wachten op een status. Met zo’n status zullen zij ergens in Nederland huisvesting krijgen.

Aukje van Dijk, zij wordt de locatiemanager van het Rijswijkse AZC, vertelde dat het AZC een normaal onderdeel van de wijk moet worden. Natuurlijk is dat in het begin even wennen. Het AZC krijgt een eigen basisschool en ook een ruimte voor activiteiten. Wanneer de vluchtelingen half september instromen wordt een programma gemaakt en gekeken waaraan behoefte is.

Verschillende organisaties, zoals Welzijn Rijswijk en Humanitas hadden in de Nieuwe Kerk een tafel ingericht met materiaal waar de vrijwilligers zich konden oriënteren op activiteiten, zoals taalmaatjes. Op 24 september is een landelijke open dag bij alle AZC’s, dus ook die in Rijswijk. Mooi moment om zelf te zien hoe het er in een AZC toegaat en wat je kan doen als vrijwilliger. Zijn er vragen. Richt ze aan AZC@Rijswijk.nl