Glazen Huis affaire maakt meer kapot dan nodig is

Een verschil van inzicht tussen woningcorporatie Rijswijk Wonen en de vereniging van eigenaren van appartementencomplex De Sfinx bij het station in Rijswijk is compleet uit de hand gelopen. Het gaat over het plaatsen door de bewoners van een glazen ontmoetingsruimte in de hal van het complex. De laatste ontwikkeling was de gang naar de rechter. Donderdag 9 juni deed die uitspraak. Rijswijk Wonen kreeg gelijk, de kas moet weg. Een uitspraak die het probleem niet oplost en Rijswijk Wonen niet echt blij zal maken. Een woningbouwcorporatie wil immers alleen maar tevreden huurders. Het lijkt dat er nu alleen maar verliezers zijn.
Het begon allemaal met een goed bedoeld idee: een aantal inwoners van het seniorencomplex zocht in 2015 een gezellige plek om te kaarten en koffie te drinken. Aangezien de centrale hal van het gebouw in de winter erg koud en kil vonden, besloten zelf een ontmoetingsplek te bouwen. In korte tijd stond er een glazen huisje in het atrium. Maar volgens Rijswijk Wonen verliep de bouw niet volgens de regels. Het verschil van mening liep zo hoog op dat de woningcorporatie naar de rechter stapte.

Inmiddels geeft Rijswijk Wonen aan dat ze niet tegen een ontmoetingsruimte zijn voor de senioren, maar wel tegen de manier waarop het glazen huis tot stand kwam. Daar zijn ze niet bij betrokken. De rechter liet in haar uitspraak in het midden of het glazen huis daadwerkelijk afgebroken moet worden. De twee partijen moeten opnieuw rond te tafel om een oplossing te vinden. Niet makkelijk omdat er al veel is voorgevallen. Maar er moet toch wel een andere plek te vinden zijn voor de bewoners om elkaar te ontmoeten. Een activiteitenruimte die in de winter niet koud is en die ook niet in de centrale hal staat.