Rijswijk bestreed eikenprocessierupsen al in mei

De eikenprocessierups is landelijk een probleem. Ze zorgen in juni en juli voor jeuk en een branderig gevoel. De gemeente Rijswijk heeft daarom al in mei in het Wilhelminapark en het Elseburgerbos de eikenprocessierups bestreden. Minuscuul kleine aaltjes werden met een nevelspuit in de bomen gespoten. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren, maar wel voor de rupsen. Omdst de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in ons gebied en volksgezondheidsproblemen veroorzaakt start de gemeente een vroegtijdig toepasbare preventieve en natuurlijke bestrijdingsmethode met zogenaamde nematoden. Deze minuscule aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen ze uiteindelijk uit.
Voordelen van deze methode zijn dat hij al kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt en dat het geen giftig bestrijdingsmiddel is. Het ministerie van NVWA heeft in 2010 goedkeuring gegeven voor deze nieuwe bestrijdingsmethode.
Inwoners die de eikenprocessierups in Rijswijk aantreffen, kunnen de vindplaats doorgeven aan het Klant Contact Center van de gemeente, tel. 14 070.

.Meer informatie over de eikenprocessierups: www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups