Rijswijkse taxus bindt strjd aan met kanker

Avalex zamelt vanaf maandag 15 juni het snoeisel van de Taxus Baccata apart in. In de jonge twijgen van zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Je kunt het snoeisel inleveren bij Milieustraat Rijswijk, Laan van ‘s-Gravenmade 9, net over de Hoornbrug, naast Omroep West. De inzamelingsactie duurt t/m 31 augustus. Jij helpt toch ook in de strijd tegen kanker? Avalex doet mee aan het initiatief ‘Vergroot de Hoop en verklein de kanker’. De eerste jonge scheuten beginnen zich langzaam te ontplooien. Houd je snoeischaar nog even in het vet… vanaf 15 juni t/m 31 augustus is de werkzame stof namelijk weer aanwezig in de plant. Je kunt het snoeisel inleveren maandag tot en met vrijdag 8.00 uur tot 15.30 uur en zaterdag van 9.00 – 12.00 uur
In de jonge twijgen van uw Taxus Baccata-haag zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van uw taxushaag ook zo waardevol. Avalex draagt graag bij aan deze actie, zodat wij zoveel mogelijk snoeiafval kunnen inzamelen en een bijdrage leveren om kanker te bestrijden.

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus. Mensen die hun taxushaag snoeien moeten dit voorzichtig aanpakken, zeker met kinderen en dieren in de buurt. U kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast keert Vergroot de Hoop per kubieke meter een bedrag uit aan een organisatie die werkt rond kankerpreventie.
Kijk voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl.