Dierenplezier paviljoen op Strandwalfestival 2017

Het vrijlaten van drie eenden markeerde woensdagavond de Kick Off van de negende editie van het Strandwalfestival. Dat gebeurde in het buitenpaviljoen van Te Werve Buiten aan de Van Vredenburchweg. Daarmee is de aftrap gegeven van de periode die voorafgaat aan het jaarlijks grootste Rijswijkse festival dat op zaterdag 9 en zondag 10 september voor de negende keer plaatsvindt.

De eenden, drie zusjes, zijn twee maanden geleden als piepkleine eendjes binnengebracht bij vogelopvang De Wulp omdat moeder eend was doodgereden. Inmiddels zijn ze volwassen en konden ze de vrije natuur in.

Op de Strandwalmarkt op de zaterdag komt dit jaar voor het eerst een paviljoen gericht op Dierenplezier, een initiatief van bestuurslid Anita Voortman. De organisaties die hier staan, belichten allemaal een element van dierenwelzijn. In de aanloopfase naar het Strandwalfestival is er een poster wedstrijd voor de schoolgaande jeugd specifiek over dieren. De gemeente werkt ook – op initiatief van raadslid Jessica van Batenburg van Beter voor Rijswijk – aan een notitie over Dierenwelzijn.

Drie kandidaten voor de Rijswijk Talent Award omlijstten de feestelijke bijeenkomst in het buitenpaviljoen. Jessica Cadil trad op als paaldanseres en zangeres Marin Pols begeleidde haarzelf met gitaar.

Jet Sol van Omroep West interviewde Burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Marloes Borsboom. Ronald Vorderman, voorzitter van het bestuur van het Strandwalfestival vertelde dat popband Lois Lane zaterdagavond de hoofdact verzorgt. Verder zijn er in het weekend weer veel optredens van lokaal en nationaal talent. Op het hoofdpodium in het Rijswijkse Bos treden dit jaar naast Lois Lane onder andere op de winnaar van Rijswijk Talent Award, Rondje Doe Maar, Dj Dyna en Rijswijk Swingt Mee onder leiding van Gregor Bak.

Op zondag is het vanaf 10.00 uur Familiedag op en rond Kinderboerderij het Akkertje. Met bussen worden ook senioren opgehaald bij woonzorgcentra in Rijswijk. Naast de vele activiteiten op het Akkertje, is Scouting Rijswijk prominent aanwezig en is de tuin van School- en hobbytuinen aan het Julialaantje geopend. RGU DELA verzorgt met een podium de muzikale ondersteuning. Lex van der Meer, een Rijswijkse jongere, heeft hiervoor een programmering gemaakt met jong Risiwjks talent. De sportievelingen kunnen hun benen strekken tijdens georganiseerde wandeltochten en hardloopwedstrijden en wellicht ook nog een fietstocht.