Welke ongewenste gast komt op bezoek

Lekker die warme dagen en zwoele nachten. Vooral als de ramen en deuren open staan. Zolang we er bij zijn, is dat geen probleem. Maar ‘even’ op zolder iets halen met een open terrasdeur is niet slim. In huizen waar ramen of deuren openstaan, legt de politie deze week een ‘wit voetje’ neer en wijst de bewoner op de gevaren. Als er niemand thuis is, laat de politie een brief met het doel van de actie en preventietips achter. De wijken en buurten die worden bezocht zijn zogeheten ‘hotspots’. Aan de hand van politiecijfers blijkt dat hier de kans op insluiping extra groot is.
Dit kunt u zelf doen om insluiping te voorkomen
• Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.
• Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.
• Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of -rek.
• Laat geen sleutels aan de binnenkant van een deur of raam in het slot zitten.