Musical-revue over Buziau in Rijswijkse Schouwburg

In 2016 is het 50 jaar geleden dat in Rijswijk een serieuze locatie kwam voor professionele podiumkunsten. Dit jubileum wordt in oktober gevierd met een musical-revue in de Rijswijkse Schouwburg. De Rijswijker Johan Buziau, de grootste Nederlandse komiek en revuester van de vorige eeuw, staat centraal. De voorstelling BUZIAU is een revue vol variété, humor en show. Gespeeld door professionals en vele talenten van Rijswijkse culturele verenigingen De toenmalige Kleine Schouwburg opende op 4 februari 1966 ‘haar deuren’ voor de eerste voorstelling. De aula van het Gemeentelijk Lyceum (nu Rijswijks Lyceum) deed dienst als theaterzaal. Bedoeld als tijdelijke oplossing duurde het nog 25 jaar, voordat er een écht theater in Rijswijk kwam. Op 19 oktober 1991 werd de huidige Rijswijkse Schouwburg officieel geopend. Inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke parel voor de gemeente en verkozen tot Theater van het jaar 2015.
Tijdens het jubileumjaar wordt een exclusieve musical-revue gespeeld in de schouwburg, onder de titel: BUZIAU. Het wordt een revue vol variété, humor en show. Een waar eerbetoon aan de Rijswijker Johan Buziau. Hij was eigenlijk de Nederlandse Charlie Chaplin in zijn tijd. Tussen de beide wereldoorlogen kende hij grote (inter)nationale successen. Buziau was toen onbetwist Nederlands populairste komiek en vervulde de hoofdrol in het revuegezelschap van Henri ter Hall en later bij de Louis Bouwmeester-revue. Voor vele bekende artiesten – zoals Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan – vormde Buziau een belangrijke inspiratiebron.

Voor deze jubileumproductie vindt een unieke samenwerking plaats. Nooit eerder werkten zoveel Rijswijkse organisaties samen aan een grootschalige theatervoorstelling. Het Rijswijks Jeugdtheater, Balletstudio Karin den Os, Trias, VDO Turnlust en vele anderen maken onder leiding van Karel de Rooij (Mini & Maxi) en Fred Florusse (Don Quishocking) een splinternieuwe revue vol acrobatiek, zang, dans, variété en show. De hoofdrollen worden gespeeld door de professionals acteurs Olaf Malmberg (Ashton Brothers) en Max Douw (vertolker Alfred Jodokus Kwak). De muzikale leiding is in handen van Koos Mark. De voorstelling is exclusief te zien in de Rijswijkse Schouwburg van di. 18 t/m zo. 23 oktober (aanvang 19.30 uur, zondag 15.00 uur). De kaartverkoop is inmiddels gestart.