nog goed scheiden”, vertelt Ronald van der Meij, “blijft er voor huishoudens aan eigenlijk restafval niet veel méér over dan luiers, kattenbakkorrels en chipszakken. Onze kinderen zijn al lang uit de luiers en katten hebben we niet, dus reken maar uit: wij komen niet verder dan ongeveer 1 kilo per week.”
Veel deelnemers aan het Avalex-project gaan verder dan voor de familie Van der Meij organisatorisch haalbaar is. Want ook bij het boodschappen doen kan sterk worden bespaard op de productie van restafval. Neem een plastic bakje mee naar de slager, of een jutezak naar de groenteman. Veel winkeliers – van biologische winkel tot en met Albert Heijn – staan open voor het zelf meebrengen van verpakkingen. “Door onze gezinssamenstelling en ons werk”, geeft Van der Meij toe, “kopen wij gewoonlijk groot en veel tegelijk in. Maar het is prachtig dat het veel mensen lukt om ook al bij het boodschappen doen afvalbewust te zijn.”
Het project van Avalex onderstreept nog eens het belang van het omgekeerd inzamelen waar de gemeente steeds meer op inzet. Bij de familie Van der Meij is iedereen inmiddels volledig overtuigd, volgens de wethouder: “Het afval is echt makkelijk te scheiden. En als je ziet hoe weinig restafval wij nog overhouden! Het is maar een kleine moeite om straks alleen dat restafval nog naar een wijkinzamelpunt te brengen. Laten we ons hier echt voor inzetten in Rijswijk.”