Plas Wilhelminapark geen zwemwater deze zomer

“Wie met dit warme weer verkoeling zoekt in het water kan beter de plas in het Wilhelminapark in Rijswijk vermijden. Volgens de milieudienst is er grote kans op maag- en darmklachten, reden voor de dienst om een negatief zwemadvies te geven voor het héle seizoen”, aldus meldt het Algemeen Dagblad maandag 2 mei. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), stelt een permanent negatief zwemadvies in voor Plas Wilhelminapark voor het hele zwemwaterseizoen 2016, dus van 1 mei tot 1 oktober. Een grote verrassing is dat niet. De afgelopen jaren was er regelmatig sprake van blauwalg.
De controleurs van het hoogheemraadschap troffen zelden zwemmers in het troebele water aan, maar juist wel een wel heel grote populatie ganzen. De ontlasting van de dieren doet de kwaliteit van het water waarschijnlijk ook geen goed. Alleen de speeltoestellen die bij het strandje zijn neergezet worden goed benut.

Verder staan de plassen in direct contact met het polderwater, omdat het ook dienst doet als waterberging. Maar het polderwater komt uit een groot stedelijke gebied en is dus van slechte kwaliteit. De controleurs constateerden dat er zelfs nauwelijk waterplanten in de plas groeien. ‘De overige begroeiing stopt zeer opvallend bij de waterrand,’ aldus het rapport.

De gemeente Rijswijk wil graag dat het park meer gebruikt gaat worden, omdat het de nieuwe wijk Rijswijk Buiten min of meer koppelt aan de rest van de gemeente. De wens is dan ook dat de waterkwaliteit omhoog gaat.