5.000 euro’s voor hazenlip-operaties bij kinderen in Guatemala

In Guatemala worden veel kinderen geboren met een schisis(hazenlip). Ze sterven snel omdat ze niet kunnen drinken of hen wacht een eenzaam leven. De Nederlandse Tess de Goede vertrok tien jaar geleden naar dit Midden Amerikaanse land. Inmiddels zijn er al 1794 operaties uitgevoerd om deze kinderen een goede startkans te geven. De Rijswijkse Rotary Club voerde actie en bracht € 5.000 bijeen. Dinsdagmiddag kreeg Marianne Karstens van Tess Unlimited een cheque uit handen van Wouter Sonneveldt en Peter Olierook.

Geen goede vooruitzichten
“Guatemala is na China het land waar de meeste kinderen worden geboren met een hazenlip. Door de open lip en verhemelte kunnen ze niet bij de moeder drinken en raken ondervoed met in veel gevallen de dood tot gevolg. Zij die het overleven hebben ook geen goede vooruitzichten. Vaak worden ze verstoten uit de lokale gemeenschap en rest hen een sociaal isolement”, vertelt Marianne Karstens.

Buitenlandse chirurgen opereren
Tess Unlimited doet al jaren goed werk. In de afgelopen tien jaar werden 1794 kinderen geopereerd. Marianne: “Acht keer per jaar komen er buitenlandse chirurgen, die in twee weken zo’n 50 kinderen opereren. Voor het zover is drinken deze ondervoede kinderen een tijd melk uit speciale flesjes om gezond genoeg te zijn de operatie aan te kunnen. Na de operatie krijgen ze spraaklessen.”

Eigen kliniek is de wens van Tess
Nu huurt Tess operatiekamers bij lokale ziekenhuizen. Die zijn vaak van lage kwaliteit en ook groeit de wachtlijst. De grote wens van Tess is een eigen kliniek te openen met daarbij een huis waar de moeders kunnen logeren. En ook met daarvoor op te leiden lokale chirurgen. Wil je hieraan bijdragen kijk op: http://tessunlimited.nl/donate/