Bewegen en praten tegen beginnende dementie

Bij het Rijswijkse woonzorgcentrum Steenvoorde is elke vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur een bijzondere beweeg- en gespreksgroep: de Kopgroep Dementie. De proef in oktober was zo succesvol dat Florence besloot dit jaar door te gaan met de Kopgroep Dementie. Hierdoor komen inwoners van Rijswijk met beginnende dementie letterlijk en figuurlijk in beweging. De Kopgroep Dementie is voor inwoners uit Rijswijk met beginnende dementie. Door deel te nemen aan deze beweeg- en gesprekgroep komen ze eerst in beweging onder leiding van een fysiotherapeut van FysioTotaal. Daarna gaan zij samen met een psycholoog met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over wat het betekent om ouder te worden, over hun geheugenproblemen en wat de gevolgen hiervan zijn in hun dagelijks leven. De deelnemers bepalen zelf waar ze over willen praten. De Kopgroep Dementie wordt door de Gemeente Rijswijk gesubsidieerd.
Aanpassingsvermogen versterken
“Er is lang van uitgegaan dat mensen met dementie geen goed besef meer hebben van wat er met hen gebeurt. Maar mensen met dementie blijven zich wel degelijk heel lang bewust van wat er met hun hoofd en lichaam gebeurt”, zegt GZ-psycholoog Marjan Corbeek van Florence. “De Kopgroep is bedoeld om het aanpassingsvermogen te versterken. Dit hebben mensen met dementie ook nodig, omdat ze zich steeds moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden die dementie met zich meebrengt. Door te bewegen staan mensen bewuster in contact met hun lichaam en ervaren ze ook de mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo merken ze bijvoorbeeld dat hun balans beter is dan ze dachten of dat ze juist bij andere deelnemers zien dat een rollator misschien toch een goed hulpmiddel is. Daarnaast is bewegen goed voor iedereen, dus ook voor mensen met dementie. Bewegen is goed voor je lijf, je stemming en je denken.”

Aanmelden voor Kopgroep Dementie
De Kopgroep Dementie vindt elke vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur plaats in woonzorgcentrum Steenvoorde aan de Generaal Spoorlaan 62 in Rijswijk. De meeste deelnemers worden via hun casemanager gewezen op de beweeg- en gespreksgroep. “Mensen met beginnende dementie die in Rijswijk wonen, kunnen zich ook zelf aanmelden”, aldus Corbeek. “Er vindt altijd een intake plaats om te kijken of deelname aan de Kopgroep Dementie mogelijk is.” Mensen kunnen zich aanmelden via 070 – 41 31 000.