47.000 extra Haagse auto’s maken Beatrixlaan nog drukker

“We stevenen af op een structureel verkeersinfarct in de stad”, aldus de Haagse wethouder Robert van Asten (Mobiliteit). De bereikbaarheid van Den Haag zonder ingrepen is in 2040 in het geding. Er komen alleen al 47.000 auto’s bij. Een deel van die extra auto’s gaat via de toch al drukke Rijswijkse Beatrixlaan de stad in en uit. Goede reden om Den Haag mee te laten betalen aan de ondertunneling. Voor meer leefbaarheid van de Rijswijkers.

Hoogste autodichtheid van het land
Van Asten presenteerde vrijdag 17 mei in aanwezigheid van de ANWB, VNO-NCW en de HTM de Mobiliteitstransitiebrief. In dit visiedocument luidt de wethouder de noodklok over de bereikbaarheid van Den Haag in 2040.  Den Haag groeit tot 2040 door naar ruim 620.000 inwoners. De stad telt nu al 166.000 geregistreerde auto’s – en daarmee heeft de stad de hoogste autodichtheid van het land. Door de forse groei van het aantal huishoudens kan het aantal auto’s bij ongewijzigd beleid toenemen tot maar liefst 212.000.

OV kraakt in haar voegen
In de stad wil de wethouder de inwoners meer met het openbaar vervoer en de fiets pakken. Daarbij komt wel dat het OV-netwerk ‘in zijn voegen kraakt’. Het gebruik van het OV groeit sterk maar dit leidt tot capaciteitsknelpunten, bijvoorbeeld in de tramtunnel en op het Rijswijkseplein. Ook op steeds meer fietspaden ontstaan in ochtend- en avondspits fietsfiles: tientallen fietsers staan per kruising te wachten om te kunnen oversteken.

Auto’s moeten stad uit
“Voor korte afstanden pakken veel inwoners nu nog de auto. Terwijl het OV of de fiets hier net zo goed voor te gebruiken is”. Het is de bedoeling dat de auto in de toekomst in de stad een minder grote rol heeft. Probleem is wel dat autobezitters om de stad te verlaten de ontsluitingsroutes meer gaan belasten. En nu al hebben de Rijswijkers die in de buurt van de Beatrixlaan wonen al last van slechte lucht en geluidsoverlast. Voor hun leefbaarheid zou een ondertunneling van de Beatrixlaan met een directe aan sluiting op de A4 een verbetering zijn.