Mogelijke natuurbegraafplaats in Rijswijk

Als het aan het college ligt komt er binnenkort een natuurbegraafplaats in Rijswijk en mogelijk in de landgoederenzone, dat was de vraag die wethouder Ronald v.d. Meij voorlegde aan de leden van de gemeenteraad in de forumbijeenkomst van 3 maart j.l. In Nederland is natuurbegraven een nieuw begrip. In Arnhem is enkele jaren geleden de eerste natuurbegraafplaats in gebruik genomen. Vanwege het grote succes, is gevraagd dergelijke mogelijkheden van begraven ook in de randstad mogelijk te maken. Bij natuurbegraven staan individuele vrijheid en expressie voorop.
Men krijgt letterlijk de ruimte om het het afscheid in te vullen in een natuurlijke omgeving. De begraafplaats wordt door de organisatie onderhouden. Er worden geen paden aangelegd en geen grafzerken toegestaan. Slechts een houten plaquette met wat tekst is toegestaan.

Deze zijn na enkele jaren verteerd. Geen plantenbakken e.d., slechts een enkel bosje snijbloemen worden gedoogd, maar na enkele dagen door het personeel verwijderd. De begraafplaats blijft openbaar wandelgebied en is een oase van rust in deze stedelijke omgeving.

Een technisch onderzoek in de landgoederenzone moet aangeven welk gebied hiervoor geschikt is. Het stuk braakliggend grond, waar in het verleden een voetbalclub zie foto, gehuisvest was, zou mogelijk hiervoor in aanmerking komen.

Uiteindelijk zal de gemeenteraad mogelijk dit jaar nog een besluit nemen.