Wethouders en raadslid lezen voor in Rijswijk

De aftrap van de Nationale Voorleesdagen in Rijswijk is op woensdag 27 januari bij kindercentrum Wereldplek door wethouder Nicole Dierdorp. Tijdens het voorleesontbijt leest zij de kinderen voor uit het prentenboek van het jaar “We hebben er een geitje bij!”. De Nationale Voorleesdagen zijn van 27 januari t/m 7 februari. Een aantal peuterspeelscholen en kinderdagverblijven van Stichting Rijswijkse Kinderopvang doet hieraan mee. Wereldplek en Brede School StationskwartierEen boek over een geitje, dan denk je al snel aan een boerderij. Daarom mogen bij Wereldplek alle kinderen tijdens het voorleesontbijt verkleed komen als boer of boerin. De kinderen zijn trouwens dol op boeken. Favoriet zijn de voorleesoma’s en elk bezoekje aan de bibliotheek is een feest. Activiteiten bij Wereldplek hebben altijd een thema en daarbij horen leuke bijpassende boeken. Wereldplek besteedt dan ook veel aandacht aan taalontwikkeling. Kindercentrum Wereldplek vormt samen met basisschool de Piramide de nieuwe Brede School Stationskwartier die vanaf 29 februari van start gaat.
Het is op meer plekken in Rijswijk feest. Zo leest bij kindercentrum Bij ONS in Cromvliet wethouder Marloes Borsboom voor. Zij opent bovendien officieel de huisbibliotheek van Bij ONS. Raadslid Martine Koopman brengt een bezoekje aan kindercentrum Kinderjungle in de wijk Steenvoorde en ook op de peuterspeelzaal van KNUS in Oud-Rijswijk wordt er voorgelezen.

VVE en taalontwikkeling
De peuterspeelscholen in Rijswijk en ook een aantal kinderdagverblijven werken met voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dit programma bestaat uit leuke en leerzame activiteiten, die kinderen spelenderwijs voorbereiden op de basisschool. Taalontwikkeling is belangrijk en voorlezen hoort daarbij. De pedagogisch medewerkers hebben hiervoor de training voorleescoördinator gevolgd. Maar het gaat verder dan voorlezen. Zo heeft Kinderjungle speciale leeshoeken gemaakt met een zelf samengestelde boekcollectie. Ook werken zij met de bibliotheek samen in BoekStart. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Dus ook voor babies. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en het verhoogt de concentratie.

Kadootje van de gemeente
Als aardigheid ter gelegenheid van de voorleesdagen ontvangen alle peuterspeelscholen en kinderdagverblijven in Rijswijk van wethouder Nicole Dierdorp een exemplaar van het prentenboek van het jaar ‘We hebben er een geitje bij!’ met een persoonlijke brief erbij. Bij het prentenboek hoort een leuke, interactieve app.