Flatcoach Steenvoorde geeft ouderen een steuntje in de rug

“Een onsje goed wonen, levert een kilo welzijn en voorkomt 10 kilo zorg”. Zo omschrijven betrokkenen de flatcoach die binnenkort van start gaat als proef in een aantal woongebouwen in Steenvoorde. “Ook op oudere leeftijd moet je prettig en veilig wonen. De flatcoach is één aanspreekpunt voor wonen, welzijn en zorg”. Door veranderingen in de zorg wonen steeds meer mensen langer zelfstandig. Hoe zorgen we ervoor dat oudere bewoners prettig en veilig wonen? En dat ze blijven deelnemen aan activiteiten en zelfredzaam zijn en blijven?
Zorgpartijen Florence en Woonzorgcentra Haaglanden, Welzijn Rijswijk en woningcorporaties Vidomes en Rijswijk Wonen bundelen hun krachten. Zij starten binnenkort de pilot ‘Flatcoach’ in een aantal woongebouwen in Steenvoorde Zuid in Rijswijk. Deze flatcoach geeft ouderen een steuntje in de rug om langer zelfstandig te wonen. Op 21 december overhandigden de partijen hun projectplan aan wethouder Björn Lugthart.

Een onsje goed wonen, levert een kilo welzijn en voorkomt 10 kilo zorg
Met dit in gedachten bundelen de partijen hun krachten: één aanspreekpunt voor wonen, welzijn en zorg. De flatcoach helpt oudere bewoners waar mogelijk óf verwijst hen door naar de juiste partij. Hij heeft daarbij goede contacten met het wijknetwerk, zoals de wijkagent, wijkverpleegkundige, en het Sociaal Wijkteam.

Een activiteitenteam voor prettig en veilig wonen
Maar de flatcoach is meer! Hij is aanjager van initiatieven en activiteiten. Hij enthousiasmeert bewoners om activiteiten te organiseren of hieraan deel te nemen. Wat ook bijzonder is van deze pilot is dat de flatcoach een animatieteam aanstuurt. In dit team zitten bijvoorbeeld studenten, acteurs, koks en sporters. De teamleden zorgen voor diverse activiteiten in het woongebouw, maar ze vergroten ook het gevoel van veiligheid van bewoners. Zij houden een oogje in het zeil. Wat levert dit het animatieteam zelf op? Een tijdelijke woning met korting en een onbetaalbare ervaring.

De pilot
De pilot loopt in ieder geval drie jaar. Na twee jaar evalueren de betrokken partijen tussentijds de resultaten. De gemeente levert aan deze pilot een financiële bijdrage.