Vergeven is het mooiste geschenk voor jezelf

Woensdag 20 januari houdt Willem Glaudemans in de bibliotheek in Rijswijk een lezing over vergeving. U vindt de bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein 101. De aanvang is om 20.00 uur en de avond duurt tot 22.00 uur. Kaarten voor deze avond koopt u via www.bibliotheekaandevliet.nl, aan de balie in de bibliotheek, of aan de zaal, zolang de voorraad strekt. Vergeven geeft ruimte in uw lijf en in uw leven. Het maakt u innerlijk gezond en lichamelijke klachten kunnen erdoor verdwijnen. Het is het mooiste geschenk dat u zichzelf kunt geven.
Vergeving gaat over jou en niet over de ander, al lijkt het zo dat je ‘de ander moet vergeven’ en ‘de relatie moet herstellen’. Maar als je erop wacht tot de ander eerst excuses aanbiedt, spijt betuigt of zijn houding verandert, dan kun je meestal lang wachten.

Vergeven is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt. Het is een innerlijk schoonmaakproces dat je doet uit liefde voor jezelf. Je kunt jezelf bevrijden van je wrok, haat, wraak, slachtofferschap, beschuldiging en schuld. Daarbij kun je gevoelens als pijn, verdriet en woede tegenkomen.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: wil ik nog langer rond blijven lopen met mijn pijn, verdriet en woede? Wil ik nog langer de gevangene zijn van mijn wraak en haat? Wil ik mijn lichaam blijven verzieken met mijn grieven en wrok? Wanneer je op een van deze vragen ‘nee’ zegt, dan zeg je ‘ja’ tegen vergeving.

In zijn lezing laat Willem Glaudemans u zijn actuele vergevingsmodel zien en ervaren. Het model is geïnspireerd op het gedachtengoed van het veelgelezen boek Een cursus in wonderen. Glaudemans oefent samen met u een aantal aspecten van vergeving.

Willem Glaudemans (1954) werkte als vertaler van onder andere Een cursus in wonderen. Hij geeft lezingen, cursussen, workshops en trainingen over vergeving.
Hij schreef verschillende boeken: Het nachtblauwe boek (sprookjes), kortstondig bestendig en Veelkleurig wit (gedichten) en Het wonder van Vergeving (een werkboek), en Boek van het Eeuwige leven.
Recent titels van Glaudemans zijn: Ingangen tot Een cursus in wonderen, Boek van Vergeving.

Glaudemans bedacht Het Talentenspel, en Jong Talent, wat (jonge) mensen helpt om hun levensmissie te ontdekken.