Waar gaan de sportmiljoenen naartoe

Wat gaat het worden. Een gerenoveerde Marimbahal voor 3 miljoen euro. Ruim 6 miljoen voor een nieuwe sporthal in RijswijkBuiten. Het onderwerp ‘nieuwe sporthal’ stond voor het eerst op de agenda. En zeker niet voor het laatst. De raadsleden willen zich meer verdiepen in de verschillende mogelijkheden. “Sporten floreert in Rijswijk, zonder goede faciliteit kan je niet doorgroeien”, sprak Jos Bolte (PvdA) “Sport houdt kinderen van de straat, leert ze zich sociaal te ontwikkelen. Sport moet de kans krijgen zich te ontwikkelen”, benadrukte ook Henny van der Horst (fractie Van der Horst).
Duidelijk is dat het geen eenvoudig proces wordt. Er zijn veel mogelijkheden en dat kost tijd. De Marimbahal, thuisbasis van InterRijswijk, bestaat 47 jaar en is zwaar verouderd. Een renovatie is hard nodig, zeker omdat InterRijswijk in de top speelt. De bezetting van de Marimbahal is nu op de dag laag, omdat veel gebruikers al naar de nieuwe brede school in de Muziekbuurt zijn uitgeweken.

In Rijswijk Buiten wordt een hele nieuwe wijk gebouwd. Met zo’n drie duizend woningen. Een goede plaats voor een nieuwe moderne sportvoorziening, waarvan ook InterRijswijk én de nieuwe school aan het Haantje gebruik van kan maken, zodat ook het gebruik overdag hoog is.
Het idee dat het hierbij gaat om renovatie Marimbahal of een nieuw sportcomplex is niet voor alle raadsleden al duidelijk. Is het niet beide mogelijk. Ook de keus van RijswijkBuiten staat voor hen nog niet vast. Hoe zijn de sportvoorzieningen bij de scholen. En wat met de Schilp en natuurlijk de oude Van Zwedenzaal.

Kortom, er zal nog heel wat water door de Vliet stromen voor een besluit wordt genomen. Op zich is deze zorgvuldigheid alleen maar goed. Het gaat om veel geld en je legt je bij nieuwbouw wel vast voor 40 jaar. Op korte termijn wil de gemeenteraad een goed beeld krijgen van de behoefte door sportverenigingen, scholen en eventueel ook maatschappelijke voorzieningen. Die laatste zijn nu ook nog niet gepland in Rijswijk Buiten.