Stadhuis Rijswijk wankelt half 2016

Door een tip van het Rijswijkse raadslid Henny van der Horst ontdekken we dat het stadhuis komende zomer een zware tijd doormaakt. Binnenskamers worden nu al acties genomen om escalatie te voorkomen. Steun en toeverlaat van het college, kenner van het stadhuis en haar bewoners, praatpaal voor veel collega’s, Aris Verwoerd gaat na 25 jaar afscheid nemen van het nobele vak van gemeentebode. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. In 1990 werd de, inmiddels oudste, bode van Rijswijk aangesteld. Een man die de schaduw opzoekt tijdens belangrijke gebeurtenissen en vergaderingen, maar precies weet wanneer hij in actie moet komen. Een niet werkende microfoon, een inspreker die zich verslikt, een kopie die snel moet worden gemaakt van een motie. Niemand hoeft hem het te zeggen. Onopvallend, maar overal aanwezig.
De bodes zijn de olie van het gemeentehuis. Dankzij hen loopt het allemaal soepel en gesmeerd op het gemeentehuis. Zo gesmeerd zelfs dat veel mensen niet eens in de gaten hebben wat een bode allemaal doet. Ze weten wat er in vertrouwelijke stukken staat, welke ambtenaar wel eens een borreltje te veel achterover slaat en wie met wie een verhouding heeft. Maar de details, die zal nooit iemand te horen krijgen, want een goede gemeentebode werkt volgens de vaste regel: horen, zien en zwijgen.

Een bode is een vraagbaak, een evenementenorganisator, een klusjesman, een koerier, een huwelijksbegeleider, een postbode, een butler, een verzorger en een barman tegelijk.
Niet alleen in het stadhuis rijst zijn ster. Hij overstijgt menig baas, door provinciaal voorzitter van de gemeentebodes te worden. En ook een bodedag in Rijswijk organiseert, waarbij alle bodes keurig in uniform verschijnen. Daarnaast helpt hij als vice-voorzitter van de Muziekbuurt mee om onder meer het Cruyffcourt en het project Mensen maken de Muziekbuurt te realiseren.

Maar, Aris Verwoerd (1951) gaat met pensioen. De oudste bode van Rijswijk neemt half 2016 afscheid. Het is een verdiend pensioen, velen zullen hem zeker gaan missen. Als bode, verzorger en butler, afhankelijk van de situatie die zich voordoet.