AMAL organiseert CITO-trainingen in de vakantie

Alle schoollokalen in Rijswijk zijn leeg, de kinderen hebben vakantie. Behalve het lokaal aan de Godfried Bomansstraat 2, daar zijn 27 kinderen vandaag, 24 december, hard aan het werk. Zij oefenen onder leiding van vrijwillige docenten drie dagen voor de komende CITO-toets. Een initiatief van Stichting AMAL. Ook Albert Heijn werkt mee, die zorgt voor de lunch deze drie dagen. Want zaterdag en zondag zijn er nog twee trainingsdagen. AMAL betekent Hoop. De Stichting Amal Rijswijk is ontstaan uit het initiatief van een aantal Rijswijkse ouders van Marokkaanse afkomst in Steenvoorde. Zij willen samen met andere wijkbewoners werken aan een veilige en prettige wijk. AMAL werkt niet alleen nauw samen met de Steenvoorde Zuid Bewoners Groep, maar delen ook hetzelfde wijkgebouw. Eigenlijk organiseren ze alle activiteiten voor de wijk samen. “Op oudjaarsavond begint om half elf een darttoernooi voor de jeugd om te zorgen dat ze niet op straat voor overlast zorgen”, vult Henk Weidema van de bewonersgroep aan.
“De training voor de CITO-toets doen we al voor het derde jaar. En met succes”, zegt Mo El-Majjaoui. “We willen dat de kinderen goed zijn voorbereid, minder zenuwen hebben, zodat ze hogere cijfers halen. Dat is belangrijk om betere kansen te hebben op het voortgezet onderwijs”. Het volle klaslokaal geeft aan dat de ouders van de kinderen blij zijn met dit initiatief, waarbij iedereen belangeloos zijn medewerking verleend. Ook Albert Heijn in de Bogaard werkt mee. Die zorgt voor de lunch tijdens de drie dagen van de training. Als tegenprestatie gaan ze in de voorjaarsvakantie in de wijken rond het winkelcentrum winkelkarretjes verzamelen.

Mo El-Majjaoui vindt het erg jammer dat de huidige beeldvorming in de Nederlandse samenleving is gebaseerd op onwetendheid en gebrek aan onderlinge contacten tussen de groepen. “Wij willen onze jongeren voorbereiden op de maatschappij, zodat zij goed functioneren met de normen en waarden zoals die in Nederland gelden. Hier in de wijk werken we harmonieus samen. Wat dat betreft is Rijswijk hierin een druppel op een gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen. Veel Marokaanse verenigingen komen hier kijken hoe het in Rijswijk gaat”.