Van der Veen, van lokale tot internationale specialist

De eerste generatie Van der Veen begon in 1915 met verlichting op lokale markten. Nu rijden ze van Hannover en Brussel naar Parijs en Katwijk om bij beurzen, evenementen en congressen te zorgen voor het licht, geluid, beeld en stroomvoorziening. 24 uur per dag en 7 dagen in de week. “Ik ben best wel trots met zo’n bedrijf in Rijswijk,” vertelde wethouder Economische Zaken René van Hemert, die maandag 21 december langs ging bij de 100-jarige. Zo’n internationaal opererend bedrijf in ons eigen Rijswijkse Plaspoelpolder. “Ja,” zegt algemeen directeur Olaf van den Wittenboer, “Onze klanten zitten in het zuiden, Frankrijk, België, maar ook in het oosten en noorden zoals Duitsland. Wat dat betreft zitten we logistiek gezien op een prima plek. Snel op de grote weg, goede doorgaande snelwegen.” Hij heeft nog wel een wens. Van der Veen Event Engeneers wil graag een groter pand bouwen. In Rijswijk. Want aan weggaan denken ze niet!

Zoals gezegd begon het bedrijf met lokale markten. De Haagse Markt werd opgebouwd en afgebroken. Maar uiteindelijk wilden de kooplieden ook verlichting. Ook daar zorgde Van de Veen voor. Daarmee kwamen ook de eerste beurzen in beeld. In de oude Dierentuin, bij het Malieveld, waar nu het Provinciehuis staat. Maar ook Blijdorp en de Houtrusthallen.”Ahoy doen we al sinds het bestaat,” vult commercieel directeur Arie Boon aan. Net als de Tong Tong Fair op het Malieveld.

Maar het werk kwam steeds verder te liggen. Het buitenland kwam in beeld. Grote toonaangevende beurzen werden klant van het Rijswijkse bedrijf dat nu 75 medewerkers telt. Er is wel één en ander vernanderd. De heer Wittenboer: “De evenementen zijn veel dynamischer geworden, ook interatiever. Het is onze uitdaging om daar ons product op af te stemmen. Ik zeg wel eens, we waren een Volkswagen, nu gaan we voor een Audi. Het is heel hard werken, ook op onregelmatige momenten. Een beurs moet immers open op het afgesproken moment, dan staan de bezoekers voor de deur. Dat vraagt veel van onze mensen. Stuk voor stuk medewerkers die van aanpak en houden”.

“Wat ons bedrijf typeert is dat klanten al heel lang bij ons zijn en dat onze mensen al heel lang voor ons werken. Eén van hen is 75 jaar en werkt hier al 53 jaar, dat zegt toch wel genoeg”, besluit de heer Boon. Het bedrijf won overigens in 2015 de Nationale Business Success Award, de grootste ondernemersprijs van Nederland.