Buziau musical-revue in Rijswijk

In het najaar van 2016 brengt de Rijswijkse Schouwburg een musical-revue over clowneske komiek Johan Buziau, in het kader van ’50 Jaar Podiumkunst in Rijswijk’. Buziau woonde veertig jaar aan de Geestburg 55 in Rijswijk. Onlangs werd het officieuze startsein gegeven door Rijswijkse Schouwburg-directeur Ruud Kuper, creatief adviseur Karel de Rooij en scenarioschrijver Fred Florusse. De Rooij en Florusse zullen gezamelijk regisseren. Ondermeer het Rijswijkse Jeugdtheater, Trias en Balletstudio Karin den Os zal meewerken en lokale musici worden gezocht voor het Rijswijks Theaterorkest.De musical-revue speelt in op het leven van Buziau, die veertig jaar in Rijswijk woonde. Met scenes uit de revue-periode en terugblikken op zijn leven. In totaal zal de musical zes keer worden opgevoerd in de herfstvakantie van 2016.

Johan Buziau (1877-1958) kwam uit een artiestenmilieu en trad in 1894, op 17-jarige leeftijd, toe tot het variététheater Victoria waar hij een ladderacrobatennummer opvoerde. In 1896 maakte hij zijn eerste buitenlandse tournee met een goochelparodie. Tijdens deze tournee werd een theaterfiguur geboren die zijn eerste grote succes betekende: Professor Rikiri.
Bij de groots opgezette revues van Rijswijker Henri ter Hall vierde hij triomfen als witgeschminkte en roodgeneusde clown. Later stapte hij over naar de Bouwmeester-revue alwaar hij tot 1942 de hoofdrol speelde. In dat jaar werd hij kort door de Duitse bezetter gedetineerd. Eenmaal vrij heeft hij nooit meer opgetreden.

Na zijn overleden in 1958 zond de Wereldomroep een herdenkingsprogramma uit.
Bron: ZwarteKat.nl