35 jaar oude Haagwegtunnel is verloederd

De voetgangerstunnel onder het kruispunt bij de Herenstraat wordt weinig meer gebruikt na de herinrichting van het Haagweg. Wijkvereniging Leeuwendaal heeft aan de bewoners van deze wijk gevraagd of de tunnel nog wel nut heeft. “Als het tunneltje wordt afgesloten, biedt dat nieuwe mogelijkheden om die hoeken van het kruispunt anders in te richten”. Veel bewoners meldden dat ze een onveilig gevoel hebben in deze vieze, slecht verlichte en stinkende tunnel. Bij het opheffen komt er zo’n 270m2 openbare ruimte vrij waardoor de entree van Oud Rijswijk aantrekkelijker wordt.

Veilige bovengrondse oversteek
In 1984 werd het tunneltje aangelegd om een veilige oversteek voor voetgangers te garanderen. Na de laatste verandering van de kruising Haagweg – Geestbrugweg en Herenstraat, is het tunneltje overbodig geworden.  De nieuwe kruising heeft vier zebrapaden met verkeerslichten. De nieuwe brede halteplaatsen voor het openbaar vervoer leveren ruime rustmogelijkheden op tussen de rijbanen voor overstekende voetgangers. Een goede en veilige inrichting dus.

40.000 euro onderhoud per jaar
De noodzaak van het tunneltje is daarmee verdwenen. Wel kost het 40.000 euro aan onderhoud en wordt het met de jaarwisseling onder water worden gezet in verband met vuurwerk. Ook is het tunneltje en de directe omgeving verloederd. Kortom een vies, nutteloos tunneltje dat moet worden opgeruimd. Uit tellingen blijkt dat het tunneltje momenteel weinig wordt gebruikt.