Terug in de tijd voor de liefhebbers

De Historische Vereniging Rijswijk heeft heel veel kennis in huis over de geschiedenis van Rijswijk. Vermaard bij de bijeenkomsten. Op donderdag 17 december om 20.00 uur is er een lezing over het Rijswijks cartularium en wordt ook het boek “De Rijswijkse wielerbaan (1921-1940)” gepresenteerd. Er was een tijd dat de gemeentehuizen nog niet keurig alle gegevens bijhielden over de inwoners. Daarvoor was in die dagen de kerk. In het archief in de Oude Kerk van Rijswijk bevinden zich oorkonden uit de vijftiende en zestiende eeuw, uit de katholieke tijd dus, toen er nog geen doop- en trouwboeken bestonden.
Dit is een unieke bron: niet alleen omdat het de oudste documenten in Rijswijks beheer zijn, maar ook omdat er talloze namen van personen in voorkomen die hier op één of andere wijze een rol hebben gespeeld. Pastoors, kerkmeesters, schouten, landeigenaren en vooral veel ‘gewone’ Rijswijkers, die met de kerk een overeenkomst sloten over de zielenmissen na hun dood. Al deze akten vormen samen het ‘Rijswijks cartularium’, dat in januari 2016 als bronnenuitgave gepubliceerd gaat worden.

Bewerker en HVR-lid Ruud Poortier, (ook) archivaris van de kerk, verzorgt dit boek en geeft ons een voorproef in zijn inleiding op 17 december.
Na de pauze wordt de laatste uitgave van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten gepresenteerd: ‘De Rijswijkse Wielerbaan (1921-1940) …misschien wel de beste van Europa’.

Op 21 juli 1921 opende burgemeester Pape de Rijswijkse wielerbaan. De organisatie van het feest was in de vertrouwde handen van Henri ter Hall. In het oorlogsjaar 1940 verkoopt diezelfde Ter Hall de baan aan een Amsterdamse sloper.
In de tussenliggende twintig jaar was de wielerbaan een attractie, die in het zomerseizoen vrijwel iedere zondag duizenden bezoekers trok. Het was een zeer goede baan, misschien wel de beste van Europa! Een succesverhaal? Ja, maar toch leverde de exploitatie ook de nodige zorgen op.

Willem van der Ende schreef een boek over deze Rijswijkse attractie. Er komen niet alleen wielrenners langs als Moeskops, Leddy of jhr. Bosch van Drakestein, maar ook Buziau en Josephine Baker. Het boek is geïllustreerd met meer dan honderd foto’s.
Het eerste exemplaar zal deze avond worden uitgereikt.

Het boek kost in de winkel € 17,50, maar het is op deze avond te koop voor € 15,- !
De lezing en de boekpresentatie worden op donderdag 17 december gehouden in Museum Rijswijk om 20.00 u. De toegang is gratis.