Maaike Hartjes wint de Stripschapprijs 2016

Eind februari, tijdens de Stripdagen in Rijswijk, ontvangt Maaike Hartjes de Stripschapprijs, de enige Nederlandse onderscheiding voor een compleet oeuvre.“Tijdens haar meer dan 20-jarige carrière is Hartjes altijd op zoek gegaan naar het ongrijpbare, zonder zich hierbij tegen de gevestigde orde te hoeven verzetten”, stelt de jury. “Of het nu gaat om grote of kleine thema’s, ze weet er een luchtige draai aan te geven.” Haar werk stond jarenlang in de Viva. De jury benadrukt ook haar doorzettingsvermogen en inzet voor de branche. De prijs, die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend, ging in het verleden naar mensen als Marten Toonder, Gerrit de Jager, Hein de Kort, Mark Retera en de drie geestelijk vaders van Fokke & Sukke.

De jury stelt dat de volkomen eigen stijl en het opbouwen van een consistent en op zichzelf staand oeuvre Maaike Hartjes tot een unieke stripmaker maakt. “Haar handelsmerk is een stijl die zich het beste laat omschrijven als expressief minimalisme. In een periode dat de stripwereld nog een echt mannenbolwerk was, kreeg zij al de lachers op haar hand.”

Het autobiografische karakter van haar stripjes in combinatie met haar levendige humor bezorgden haar snel bekendheid. Begin jaren ’90 was Hartjes 1 van de vaandeldragers voor de jonge stripmakers. In die dagen werd zij samen met Barbara Stok en Gerrie Hondius, tot de Grote Drie van de zogenaamde vrouwenstrips gerekend.