Gemeenteraadsleden kijken bij AZC Katwijk

Vandaag, vrijdag 4 december zijn de Rijswijkse gemeenteraadsleden op bezoek bij het Asiel Zoekers Centrum in Katwijk. Om zich voor te bereiden op de komst van vluchtelingen naar Rijswijk laten zij zich uitgebreid informeren over onder meer de veiligheidsaspecten. Het is de Rijswijkse gemeente er alles aan gelegen om goed voorbereid te zijn wanneer begin 2016 de 500 vluchtelingen naar de opvang aan de Lange Kleiweg komen. Het betreft hier de veiligheid intern als wel de veilheid buiten. Ervaring in andere Azielzoekers Centra in Europa leert dat de normen en waarden van deze vluchtelingen niet altijd stroken met die van Europeanen. Vluchtelingen van verschillende geloofs stromingen bij elkaar al voor problemen kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de positie van vrouwen. De interne veiligheid is in principe een zaak van het COA, die het Rijswijkse AZC beheert.
De externe veiligheid is een zaak van de gemeente. Nu al wordt er gekeken of er wellicht meer lichtpunten moeten komen om dit stuk van de Plaspoelpolder ook in de nachtelijke uren overzichtelijk te maken. Daarnaast moeten er goede afspraken worden gemaakt over de dagelijkse activiteiten buiten het centrum. Ook zal hier – met opeens zoveel mensen die hier ook ’s nachts verblijven – extra controle moeten zijn. Van de politie dan wel van beveiligingsorganisaties. In dit deel van de Plaspoelpolder heeft nu immers geen woonfunctie.

Het wordt nog een hele uitdaging voor de gemeente. Dinsdagavond staat het onderwerp op de agenda van het Forum, dat voorafgaat aan de gemeenteraadsvergadering. Dat wordt ook duidelijk hoe de gemeente omgaat met zaken als veiligheid en communicatie.