Verduurzaam 8,8 miljoen euro

GroenLinks wil de 88.486 aandelen Eneco die Rijswijk heeft, met een boekwaarde van zo’n 8,8 miljoen euro, verder verduurzamen. Stroom in Nederland wordt steeds grijzer opgewekt. Bij Eneco, en vooral bij dochter Oxxio, valt er nog veel winst te behalen wat betreft duurzaamheid.
Samen met fracties in andere gemeenten die aandelen hebben wil GroenLinks Rijswijk de krachten bundelen om de stroomvoorziening verder te kunnen verduurzamen. Stroom in Nederland wordt steeds grijzer in plaats van groener. Dat staat in het rapport duurzaamheid leveranciers 2015 van o.a. Natuur&Milieu. Van de grote energiebedrijven doet Eneco het nog het best, maar ook met een voldoende score blijft er ruimte voor verbetering. Oxxio, dat onderdeel is van Eneco, scoort zelfs slecht.

De gemeente Rijswijk heeft met 88.486 aandelen 1,8% van Eneco in handen, dat is goed voor een boekwaarde van zo’n 8,8 miljoen euro. Wat GroenLinks betreft maakt de gemeente zich als aandeelhouder hard voor meer duurzaamheid in het bedrijf.

Een van de mogelijke manieren om Eneco en Oxxio verder te verduurzamen is om geen grijze stroom meer in te kopen. Eneco produceert niet alleen stroom, maar koopt die voor haar klanten ook vanuit het buitenland in. Dat gebeurt nog steeds voor een groot deel via wat men een ‘handelsmix’ noemt. Daarmee koopt het bedrijf elektriciteit, onafhankelijk van de vorm van opwekking. Daarin zit een groot deel gas en kolen. Oxxio koopt uitsluitend handelsmix op de stroommarkt in.

GroenLinks stelde gisteren schriftelijke vragen aan het Rijswijks gemeentebestuur. Rijswijk kan, met 1,8% van de aandelen, er niet alleen voor zorgen dat Eneco verder verduurzaamt. Daarom trekt GroenLinks Rijswijk samen op met collega-fracties in het land. Rotterdam heeft meer dan 30% van de aandelen en Den Haag meer dan 16%. Door de krachten te bundelen kunnen we echt een verschil maken en de stroomvoorziening verder verduurzamen.