Balcons Vidomes worden verstevigd

Vervolgonderzoek van woningbouwvereniging Vidomes heeft aangetoond dat de stevigheid van een deel van de balkons van 5 wooncomplexen in Rijswijk niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Daarom laat Vidomes de balkons waar nodig verstevigen. Inmiddels zijn de balkons aan de Tubasingel versterkt. Dit betekent dat de bewoners met een gerust hart hun balkon weer kunnen gebruiken. “We gaan nu achtereenvolgens aan de slag met de balkons van de 4 andere complexen: Burgemeester Elsenlaan, Van Ostadelaan, Van Dijcklaan en de Bruïnestraat. Op 16 november zijn de werkzaamheden gestart aan de Burgemeester Elsenlaan”, aldus Vidomes.
Wat ging eraan vooraf?
Vidomes heeft onderzoek gedaan naar de stevigheid van uitkragende – of vrij hangende – balkons van een aantal complexen in haar bezit. Uit de eerste onderzoeksresultaten bleek dat balkons van vijf wooncomplexen in Rijswijk mogelijk niet aan de huidige veiligheidsnorm voldeden. Omdat veiligheid bij Vidomes voor alles gaat, deed de corporatie direct vervolgonderzoek. Inmiddels is bekend welke balkons voldoen aan de huidige veiligheidsnorm en welke niet. De herstelwerkzaamheden zijn nu in volle gang.

Tijdelijke maatregelen
Totdat de balkons verstevigd zijn, gelden er uit voorzorg tijdelijke gebruiksregels voor bewoners. Voor een deel van balkons geldt dat ze gewoon gebruikt mogen worden, mits niet extra belast. Dit betekent dat bewoners wel op hun balkon kunnen zijn, maar niet met een groep. Ook mogen ze spullen op het balkon neerzetten, maar er geen zwaar meubilair opslaan of via het balkon verhuizen. Voor andere balkons geldt dat de bewoners voor de zekerheid tijdelijk helemaal niet meer op hun balkon mogen komen.
De werkzaamheden
Aannemer Vogel gaat – waar dat nodig is – alle balkons verstevigen. Zij doet dit door hier extra ‘wapeningsstaven’ in aan te brengen. De aannemer boort vanaf de buitenzijde gaten in het balkon, waar de staven in geplaatst worden. Zo versterken we de constructie van het balkon, waarna het weer veilig gebruikt kan worden.

We hopen op goed weer
Vidomes kan niet precies aangeven wanneer alle balkons versterkt zijn. De herstelwerkzaamheden zijn namelijk sterk van het weer afhankelijk. Als het vriest bijvoorbeeld, moeten de werkzaamheden stopgezet worden. Loopt het herstel te veel vertraging op? Dan worden de balkons tijdelijk ondersteund met stempels, zodat bewoners er in de tussentijd toch gewoon op kunnen.

Vidomes begint met de werkzaamheden bij de complexen waar een deel van de bewoners nu niet op hun balkon mag. Voor het complex aan de Bruïnestraat e.o. geldt dat alle balkons met een lastenbeperking gewoon gebruikt mogen worden. Deze balkons worden daarom als laatste aangepakt.