Jongeren woning van 46 m2 voor maximaal 370 euro

“Inspirerend bezoek in Z’meer waar een vml kantoor wordt omgebouwd naar zelfstandige starterswoningen #goedvoorbeeld”. Aldus de tweet van wethouder Ronald van der Meij. Reden voor Omroep Rijswijk dit uit te zoeken. Wat blijkt woningbouwvereniging De Goede Woning zorgt al langer betaalbare zelfstandige en betaalbare woningen voor jongeren van 18 tot 26 jaar. Daarvoor worden kantoren omgebouwd. Ronald van der Meij was op bezoek in het voormalige kantoorgebouw aan de Italiëlaan 33, dat sinds april wordt verbouwd naar woongebouw voor jongeren. Er komen 67 jongeren woningen in het gebouw.
“Met toestemming van de gemeente is de bestemming gewijzigd van kantoor naar wonen. Van Omme & De Groot verbouwt het kantoor en wij gaan de 67 jongerenwoningen verhuren. Dankzij deze samenwerking is 4.300 m² leegstaande kantoorruimte uit de markt gehaald, maken jongeren meer kans op een woning en gaat het Stadshart (nog) meer bruisen”, aldus De Goede Woning.

De Goede Woning gaat meer jongerenwoningen bouwen in Zoetermeer. Dit jaar starten ze met drie projecten zodat zij in 2016 maar liefst 168 jongerenwoningen kunnen opleveren.
“Jongeren die in Zoetermeer willen wonen, moeten heel lang wachten op een woning. Daarom zetten wij aankomende jaren opnieuw in op het bouwen van jongerenwoningen. Op dit moment hebben we drie projecten in voorbereiding: twee in het Stadshart en een in Oosterheem”.

Het gebouw aan de Italiëlaan 33 in Zoetermeer staat nu nog bekend als het oude EIM-kantoor, maar transformeert het gebouw tot Casa Italia. Door de ligging is het een uitstekende locatie voor een jongerencomplex: aan de rand van het Stadshart en dicht bij openbaar vervoer. Meer jongeren in het centrum zorgt voor meer bruis in de stad. De Goede Woning gaat de woningen verhuren. Van 59 woningen is het gemiddelde gebruiksoppervlak 46 m² en deze zijn geschikt voor jongeren van 18 t/m 22 jaar. Van 8 woningen is het gemiddelde gebruiksoppervlak 63 m² en deze zijn geschikt voor jongeren van 23 t/m 26 jaar. De woningen worden te zijner tijd verhuurd via www.woonnet-haaglanden.nl.

“Om het huren voor de jongeren betaalbaar te houden, geven wij jongeren tot 23 jaar die in dit project een woning gaan huren een flinke huurkorting op de contracthuur. Zonder deze korting komen de jongeren niet in aanmerking voor huurtoeslag, omdat de huurprijs van de woning dan te hoog is. Als een jongere 23 jaar wordt, vervalt de korting”.

De Goede Woning stelt zich op als echte woningbouwvereniging: “Aankomende vier jaar maken wij ons sterk voor het verbeteren van de positie van jongeren op de woningmarkt van Zoetermeer. Casa Italia is een van de projecten die we realiseren. We bereiden op dit moment nog twee nieuwbouwprojecten voor: 69 jongerenwoningen als onderdeel van het bouwproject Cadenza (Stadshart) en 32 jongerenwoningen in Waterzicht (Oosterheem). We hebben de ambitie om aankomende vier jaar nog eens 200 extra betaalbare jongerenwoningen in Zoetermeer te realiseren.