Rijswijk staat ook rooftassen en vervoer inbrekersgereedschap toe

Een rooftassenverbod geeft de politie een instrument om een winkeldief al in zijn nekvel te grijpen voordat hij iets heeft gestolen. Het voorkomt dus diefstallen. Dat geldt ook voor het verbod om inbrekersgereedschap bij je te hebben. Ook in Rijswijk, staat deze zaken niet in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In tegenstelling tot de ons omringende gemeenten ,,Je loopt niet zomaar met een rooftas rond. Wie dat wel doet, is iets van plan. Als onze bewakers nu iemand met zo’n tas zien, kunnen ze die persoon niet staande houden en de politie niet bellen.’’ De betrapte dieven hebben voor vele honderden en soms zelfs duizenden euro’s aan gestolen goederen in hun tassen gestopt.
Ons artikel over de invalide die een ‘vreemde’ auto aantreft op zijn invaliden parkeerplek heeft veel reacties opgeroepen. Burgers vinden het schandalig dat zo’n auto niet kan worden weggesleept. Maar niet alleen van veel invaliden, zoals bij de Louis Davidsstraat, maar ook van winkeliers en burgers. Wat blijkt, er staan meer onderwerpen niet in onze APV die wel bij de meeste gemeenten in de APV staan. Zoals de bekende geprepareerde tassen, de rooftassen, goed voor 80% van de winkeldiefstallen. Tassen voorzien van een dikke laag aluminiumfolie die het signaal van detectiepoortjes blokkeert. Gestolen goederen kunnen daardoor zonder alarm naar buiten worden gesmokkeld.

Het Platform Detailhandel Nederland: “Sommige gemeenten menen zelfs dat het rooftassenverbod in strijd zou zijn met de privacy. Kennelijk vinden zij de privacy van de winkeldief belangrijker dan bescherming van de winkelier”. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dit onzin. Hoe werkt het rooftassenverbod? Met een APV-artikel is het verboden met een voor diefstal geprepareerde tas in de buurt van winkels te komen. Winkeliers kunnen makkelijker en sneller ingrijpen, namelijk voordat de winkeldief in bezit van een rooftas de winkel uitloopt met de gestolen waar. De winkelier voelt zich dan gesteund, doordat de politie zal komen. In winkelcentrum Leidsenhage daalde de het aantal meldingen van rooftassen hierdoor spectaculair.
Ok het vervoeren van inbrekersgereedschap in nu toegestaan. Wanneer de politie in Rijswijk nu midden in de nacht een auto aantreft met daarin inbrekersgereedschap, kan ze geen actie ondernemen. Ook niet als de bestuurder geregistreerd staat als inbreker met verschillende veroordelingen. Het zou het de politie veel makkelijker maken haar taken uit te voeren als Rijswijk de APV aanpast. Daarbij zou ze zich scharen bij de ons omliggende gemeenten. Dat voorkomt dat dieven en inbrekers Rijswijk tot hun werkgebied maken.