Fernando Lameirinhas in Rijswijkse Schouwburg

In ‘Noir’ verdiept Fernando Lameirinhas zich samen met twee Afrikaanse topmuzikanten; Mola Sylla en Zou Diarra, in het thema ‘zwart’. Samen met onder andere zijn onafscheidelijke broer en bassist Antonio Lameirinhas maakt hij van ‘Noir’ allesbehalve een donkere theateravond in de Rijswijkse Schouwburg op donderdag 19 november om 20.15 uur. De kleur van de somberheid, van de negativiteit, de schaduw en de dood. Maar is dat wel zo? Brengt zwart dan alleen maar een zware lading met zich mee? Is er zonder zwart wel kleur en zonder nacht wel dag? Heeft het niet veel meer in zich dan alleen het donker…De Afrikaanse klanken van onder andere de Kora (een snaarinstrument uit West-Afrika dat tot de harpen wordt gerekend en met beide handen wordt bespeeld) zal de positieve kant van het zwarte belichten.

Niet alleen zullen deze musici laten horen hoe mooi en zwoel Afrikaanse nachten zijn, hoe golvend de Savanna is en hoe rijk de poëzie van het continent is. Tevens laten zij zien hoe goed de vrolijke exotische klanken kunnen samensmelten met het overwegend blanke Westen en de Portugese muziek/fado. We gaan voorbij de rassenscheiding en het kolonialisme en nemen een lichtvoetige ‘vlucht’ zoals we dat van Fernando gewend zijn.
In de laatste jaren van zijn lange carrière verdiept Fernando zich graag in onderwerpen en personen die hem werkelijk bezighouden.

Hij gaat echt op zoek naar de inhoud, zoals in zijn concerten van ‘Pessoa’ (een zoektocht naar de man achter de grote dichter Fernando Pessoa) en ‘Brellando’ (op zoek naar de stijl van Jacques Brel, zonder hem daarbij te imiteren).