Eén dag geen woninginbraken in Rijswijk

In het kader van de landelijke actiedag ‘1dagniet’ gingen vrijdagavond politiemensen, een peloton van de Brandweer, Buurt Preventie Teams en burgemeester Michel Bezuijen op een ludieke, originele wijze aandacht in de wijken vragen voor preventie van woninginbraken. De brandweer reed met blauwe zwaailichten, sirene en een hoop verlichting om “Inbrekers in het licht” te zetten. Tegelijkertijd werden preventiefolders in brievenbussen gedaan en uitge Politieman en initiatiefnemer van deze actie in Rijswijk Wesley van den Hengel: “We willen de Rijswijkers erop wijzen dat ze het de inbrekers vaak erg makkelijk maken. Vaak zijn de achteringangen niet op slot of staan er gewoon ramen open terwijl de bewoners weg zijn. Al die aandacht gericht op preventie heeft wel effect. In 2014 telde we in Rijswijk nog 210 inbraken, in 2015 zijn dat er tot nu toe 141. Dat betekent een daling, alhoewel de laatste twee weken er vier woninginbraken zijn geweest bij klushuizen, waar duur gereedschap voor het grijpen lag.”
Wesley benadrukte dat burgers als ze wat verdachts zien altijd 112 moeten bellen. “Met z’n allen kunnen we voor meer veiligheid in de wijken zorgen. In je eigen huis zorgen voor goede sloten en verlichting. En door 112 te bellen bij verdachte situaties”.

De brandweer zorgde vrijdagavond voor een brandweerauto. De ervaring leert dat burgers direct reageren als ze een sirene horen en veel licht in hun straat zien. Met grote schijnwerpers werden de huizen beschenen, wat zorgde dat veel bewoners kwamen kijken en vragen wat er aan de hand was. Dit werkte zo goed, dat terwijl ik dacht een foto te kunnen maken van de burgemeester die een folder in de brievenbus deed, ook gelijk de deur werd geopend. Mooie start voor een spontaan gesprek.

In totaal waren 2000 folders meegenomen. Na zo’n drie uur waren de folders op en ging het terug naar het politiebureau. Voor een warme chocomel of en kop koffie. En om even met elkaar na te praten. Alle deelnemers waren het eens over twee zaken. Dit soort acties moet vaker gebeuren en in alle wijken moet een Buurt Preventie Team actief worden dat regelmatig door de wijk loopt en let op onregelmatigheden, die ze doorgeven aan de politie.

“In Oud Rijswijk zijn we actief, ook in Steenvoorde in een preventieteam. Maar als alle wijken actieve bewoners hebben die een preventieteam beginnen, zal daarmee de veiligheid in Rijswijk toenemen”, aldus Erik van der Veer van de buurtpreventie in oud Rijswijk