’s Werelds jongste schaak grootmeester op bezoek op stadhuis

Anish Giri werd 21 jaar geleden geboren in het Russische Sint-Petersburg, tegenwoordig woont hij in Rijswijk en komt de schaakgrootmeester uit voor Nederland. Vanmiddag werd hij men zijn vrouw Sopiko Guramishvili ontvangen door burgemeester Michel Bezuijen en wethouder René van Hemert. Hij sleept jaar na jaar prijzen en titels binnen in de schaakwereld. “De gemeente is trots dat Rijswijk een sporter als Anish rijk is”, vertelde de burgemeester . Giri stond bekend als een wonderkind. Op 17-jarige leeftijd stond hij 41e in de top-100 van de wereldschaakbond en 1e op de wereldranglijst voor spelers tot 18 jaar. Hij heeft veel bereikt zonder trainer, werd in Nederland getraind door Vladimir Chuchelov en nu werkt hij samen met Vladimir Toekmakov.
Giri heeft een Nepalese vader (Sanjay Giri) en een Russische moeder (Olga Giri). Hij verhuisde in 2002 uit met zijn ouders van Rusland naar Japan. Sinds februari 2008 leven Giri en zijn familie in Nederland. Hij heeft twee zussen. Op 18 juli 2015 trouwde Giri met de Georgische schaakster Sopiko Guramishvili.

In Rusland werd Giri kampioen tot 12 jaar. Hij scoorde ook een aantal meesternormen, maar omdat die niet werden aangegeven werd hij niet tot meester benoemd. In 2008 verhuisden hij en zijn familie naar Nederland. Giri won in 2008 het HSG Open toernooi en haalde en passant zijn eerste grootmeesternorm. Later dat jaar scoorde hij zijn tweede norm bij een toernooi in Groningen en in 2009 behaalde hij de grootmeestertitel tijdens het Corus-toernooi 2009. Hij werd daarmee de jongste grootmeester van dat moment.