Rijswijk heeft behoefte aan betaalbare jongerenhuisvesting

24 uur geleden schreef Omroep Rijswijk over het oude kantoor aan het Jaagpad 1, dat is verbouwd voor de huisvesting van 92 studenten. Meer dan 3.000 keer werd het verhaal gelezen en velen gaven een reactie. De rode draad hierin is dat Rijswijkers willen dat langdurig leegstaande panden worden verbouwd voor jongerenhuisvesting. Veel jongeren wonen nu noodgedwongen nog thuis omdat ze al jaren op de wachtlijst staan. Ook het oude belastingkantoor bij De Bogaard wordt genoemd als optie. Voor iedereen is duidelijk dat al die grote kantoren nooit meer worden verhuurd. De tijd is veranderd. De digitale realiteit vraagt een andere benadering en minder omvangrijke kantoren. Nu staan overal in het land kansloze panden te verloederen. Jongeren, die elk jaar netjes hun tientje betalen om ingeschreven te blijven, kijken tegen een jarenlange wachtlijst aan. Hen rest niets anders dan thuis te blijven wonen.
In Rijswijk zien we dat het kan. Het kantoor op de Nassaukade 1, bij de Hoornbrug, wordt verbouwd tot appartementen. Studenten huizen sinds kort al in het oude HBG-gebouw aan de Prinses Beatrixlaan. En nu dus een particuliere belegger die er brood in ziet om aan het Jaagpad 1 aan de gang te gaan met studentenhuisvesting.

Het wordt morgen een mooie dag. Als je eens gaat rondfietsen kom je veel leegstaande panden tegen, vooral in de Plaspoelpolder. Onder de vleugels van de Rijswijkse woningbouwverenigingen of in een aparte stichting (zonder winstbejag). Daar moeten we met wat creativiteit toch wat mee kunnen doen.