Dubbel-expositie in galerie Arti-Shock

In de Galerie van de Rijswijkse kunstenaarsgroep Arti-Shock aan de Schoolstraat is een tentoonstelling geopend van de schilderessen Claire Delperdange en Sonja van der Burg. De galerie aan de Schoolstraat 26, is open: woensdag t/m vrijdag 13-17.00 zaterdag 11-16.00 zondag 14-17.00 Claire Delperdange maakt kleurrijke schilderijen en collages, realistisch met duidelijk herkenbare mensen en voorwerpen, maar wat de betekenis van al die taferelen is blijft een vraagteken. De manier waarop de schilderijen zijn samengesteld is onlogisch, onvoorspelbaar , grappig en soms gek. Waarom lopen er mensen weg van een terras met manden en buidels op hun hoofd? Wat doen die groepen mensen op een schilderij, hollend, of juist voorzichtig schuifelend en waarom houden ze elkaars hand vast? Waarom loopt een zeventiende eeuwse man naast een man in een ruimtepak? Met op de achtergrond een vrouw in een nikaab? Het zijn poëtische raadsels die Claire Delperdange ons voorschotelt. Dat betekent dat in elk werk veel te achterhalen valt , dat men er zelf zijn eigen verhaal of sprookje van kan maken en dat surrealisme hand in hand gaat met een milde maatschappijbeschouwing of zo u wilt een vleugje maatschappijkritiek. Maar wie dat laatste niet wil zien kan ook alleen naar het sprookje kijken.
Sonja van den Burg heeft werk gemaakt met eenzelfde duidelijke maar onwerkelijke inhoud. Haar schilderijen lijken soms droombeelden: de droom is volstrekt helder en lijkt logisch maar is in feite absurd en onverklaarbaar. We zien veel maskers of vervormde portretten, vreemd, maar fris en opgewekt geschilderd.
De kleuren in deze hele tentoonstelling zijn warm en aangenaam en het werk doet modern en krachtig aan. Het zal zeker veel mensen aanspreken. Wanneer men de galerie bezoekt loopt men even als in het decor van een nieuwe wereld waarin alle dingen en mensen zich duidelijk en kleurrijk vertonen en tegelijkertijd een geheimzinnige lading hebben.
www.galerie-arti-shock.nl