Tuintegels ruilen voor bloembollen

De laatste jaren zijn veel groene tuinen in Rijswijk veranderd in tegeltuinen. Het lijkt wel of we in een Stenen tijdperk leven. Vogels, bijen en vlinders verdwijnen, want ze hebben hier niets te zoeken. In Den Haag hebben ze daar wat op gevonden. Voor twee tegels die bewoners inleveren krijgen ze een zakje met tien bloembollen. En is het een succes? Met een paar dagen waren er al 3000 tegels omgeruild. En, het zet je wel aan het denken……. Geïnspireerd door tuinprogramma’s en tuinbladen kiezen ook Rijswijkers voor tegeltuinen en planten in potten. Het lijkt makkelijker, maar ook tussen stenen groeit gras en planten in bakken hebben bij warm weer wel elke dag water nodig. En regent het, dan staat alles blank omdat het water niet weg kan.
Een groene tuin levert een bijdrage aan een natuurlijke woonomgeving. Dieren zoals vogels, insecten en egels hebben een plek nodig om te eten en te slapen. Groene tuinen en ook groene daken zorgen ervoor dat regenwater gedoseerd in de bodem terugkomt.

De laatste maanden steekt de gemeente veel energie, tijd en geld in de parken van Rijswijk. Achterstallig onderhoud, herinrichting samen met de bewoners. De laatste week schreef ik al over vier parken die nu extra aandacht krijgen: Park Cromvliet, Park Hofrust, Park Steenvoorde en vanmiddag Park De Driespong. Als wij als bewoners zorgen voor wat meer groene tuinen en daken, dan wordt Rijswijk straks een echte vlinder gemeente.