Dit jaar vieren het in de Rijswijkse Plaspoelpolder gevestigde Europees Patent Bureau (EPO) en het ‘China’s State Intellectual Property Office’ (SIPO) dat zij dertig jaar samenwerken. Dit partnership is van grote invloed op hoe met Intellectual Property (patenten) wordt omgegaan in wereld. Zowel EPO als SIPO kijken met voldoening terug op wat er de afgelopen dertig jaar tot stand is gebracht. Juist Nederlandse bedrijven hebben veel baat bij de hechte samenwerking van de twee patent bureaus. Het aantal patenten dat werd geregistreerd door Nederlandse bedrijven bij SIPO is in 2014 met ruim 15% gestegen ten opzichte van het voorafgaande jaar. Met ruim 3.324 patent aanvragen had Nederland in 2014 die vierde positie in het ‘aanvragenklassement’. Alleen uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland werden meer aanvragen behandeld.
“De hechte samenwerking tussen de patentbureaus in Europa en China is essentieel voor de ontwikkeling van een modern en efficiënt systeem ter borging van intellectueel kapitaal in China en daarmee instrumenteel voor de economische ontwikkeling in beide regio’s,” aldus EPO bestuursvoorzitter Benoît Battistelli. “Het feit dat het Europese en Chinese systeem voor patenten nu sterk overeenkomen, biedt in beide markten een uitstekende basis voor innovatie en is een gemeenschappelijke basis voor de handel.” Hij vervolgt met: “Het beschermen van intellectueel eigendom middels een patent is, overal ter wereld, steeds belangrijker en een sterke stimulans van economische ontwikkeling.”
“Het SIPO vindt de samenwerking met EPO bijzonder waardevol,” verklaart SIPO commissioner Shen Changyu. “De afgelopen dertig jaar heeft het systeem voor de bescherming van intellectueel eigendom in China zich ontwikkeld vanuit het niets tot een sterk en volwassen infrastructuur. In China is er veel meer focus op IP dan vaak wordt gedacht en die aandacht zal nog verder toenemen. Ik verwacht dat de samenwerking tussen SIPO en EPO ook zal blijven groeien en gevoed zal worden door een gezamenlijke ambitie om innovatie te stimuleren. Daarmee zal IP een impuls blijven geven aan culturele, intellectuele en economische ontwikkeling van China en die van Europa. De ontwikkeling van stabiele structuren voor IP is van groot belang voor innovators waar ook te wereld.”