Rijswijk maakt groene imago waar

“Rijswijk heeft meer parken dan winkelcentra en meer groen dat straten”, lees je als je Rijswijk googlet. Regelmatig scoort Rijswijk hoog bij de groenste gemeente verkiezing. Dat ligt niet zozeer aan de bestuurders dan wel aan de vele groene initiatieven die bewoners in hun wijken nemen. Woensdagavond kwam een dertigtal ‘groene’ Rijswijkers bijeen om de handen ineen te slaan. De eerste resultaten: een jaarlijkse voorjaars groenmarkt staat op stapel, een einde maken aan het ‘stenen tijdperk’ en de aanzet voor een gemeente-brede ‘groene denktank’.
Je staat ervan te kijken hoeveel groene initiatieven er zijn in de Rijswijkse wijken. Dat varieert van cursussen groen en duurzaam tuinieren en moestuinen tot boomspiegels, fruitbomen achter flats en kruidenbakken. Gewoon burgers, die wat zijn begonnen. Tijdens deze avond in bedrijfsverzamelgebouw De Compagnie gingen ze met elkaar in gesprek om matches te maken. Ofwel waar kunnen we samen wat doen. Ook ‘groen’ wethouder Marloes Borsboom was aanwezig om uit eerste hand alle ideeën te horen

De inzet is Rijswijk nog groener te maken. En dan vanuit de wijk aangestuurd. Leeuwendaal wil de groenstrook langs de Vliet meer functie geven met fruitbomen, maar ook groen op de daken van de fietsenhokken in de vele voortuinen. De bewoners bij het Huis te Hoornpark vinden het park een saai stuk groen. Anderen willen minder stenen in de tuinen. ‘Maak een eind aan het versteende tijdperk’, dan komen er ook meer vlinders en kan het water beter weg na een regenbui. Bij de Huis te Landelaan willen ze meer groen in de wijk, waar ook kinderen kunnen spelen. Steenvoorde-Noord denkt aan openbare tuinen met bijvoorbeeld kruidenbakken. Unaniem zijn de aanwezigen het erover eens dat Park Hofrust de kroon spant. Niet alleen de staat van het park is miserabel, maar men vindt het meer een honden uitlaatplaats dan een park om voor je plezier in te vertoeven.

Op korte termijn gaan ze nu kijken of ze een inventarisatie kunnen maken van wat er leeft op ‘groen’ gebied in de wijken. Hoe gek het ook klinkt groen is een grijs terrein. Op het gebied van sport, jeugd en cultuur zijn er onderzoeken zat. Maar groen, dat juist zo belangrijk is voor de leefbaarheid van de inwoners is weinig bekend. Maar af te meten aan het enthousiasme in De Compagnie, komt daar snel verandering in.