Mark Rutte vindt bedreigen van Rijswijkse raadsleden verwerpelijk

Premier Mark Rutte vindt het ,,bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk’’ dat er vanwege de opvang van asielzoekers dreigbrieven zijn verstuurd naar raadsleden in Rijswijk.
Volgens Rutte mogen mensen van mening verschillen over de opvang van asielzoekers, maar mag ,,de grens van het dreigen met geweld nooit worden overschreden’’. Dat is totaal onacceptabel, aldus de premier voor het begin van een Kamerdebat over de opvang van vluchtelingen. Ook op Radio-1 reageerde de premier over de bedreigingen van aantal Rijswijkse raadsleden. ,,Je moet met elkaar in debat gaan zoals het hoort,’’ sprak de premier. ,,Dit kan absoluut niet. Dit zullen we zeker niet accepteren.’’

De gemeenteraad ging vorige week akkoord met de komst van een azc. De komende drie tot vijf jaar worden 500 asielzoekers opgevangen. Raadsleden die instemden kregen een dreigbrief. Het ging om politici van D66, PvdA en GroenLinks. Er werden ook dreigementen geuit aan familieleden van de raadsleden.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zei op Radio 1 dat er aangifte wordt gedaan. “Ik ga niet over de strafmaat, maar ik heb met Openbaar Ministerie en ministerie besproken dat hiervoor hogere strafeisen gelden dan bij gewone bedreigingen”, aldus Plasterk. Volgens de minister moeten de daders rekening houden met gevangenisstraffen.

Politie en justitie onderzoeken de bedreigingen. In het belang van dit onderzoek doet de gemeente op dit moment geen verdere uitspraken over de inhoud van de brieven.