Buitenplaats Cromvliet wordt parel van Rijswijk

Met de komst van burgemeester Michel Bezuijen kennen we de ‘parels’ van Rijswijk. Dat zijn Trias, de schouwburg, en ik weet zeker, straks ook het Park Cromvliet (Park met een hoofdletter. Na jarenlang een beetje het stiefkind te zijn geweest wordt het Park nu echt structureel aangemaakt. In nauwe samenwerking met de bewoners. Niet verwonderlijk want zij wonen in wat vroeger het grote Park was. Vanochtend om half acht was Omroep Rijswijk bij de start van de werkzaamheden. Het Park werd wel onderhouden, zoals het gras dat werd geknipt, maar langs de slootkanten groeide wilde struiken, waardoor bijvoorbeeld de Hazelaar geen ruimte kreeg en ook niet kon worden gesnoeid. Allereerst werd ruimte langs de sloten vrij gemaakt zodat het kroos uit het water kon worden geschept. Met een lange plank over de volle lengte werd het laatste kroos bijeen gebracht. Vandaag moeten deze werkzaamheden gereed komen.
Zaterdag gaat de maaiboot de vijver in om het kroos en het teveel aan waterplanten hier weg te halen. Dan ziet het Park er weer fris en fruitig uit. Hoewel fruitig, dat gebeurt pas als er weer fruitbomen komen. Op het stadhuis zijn ze de reacties van de buurtbewoners op de laatste bewonersbijeenkomst aan het verwerken. Zeker is in elk geval al wel. Als het Park haar oude luister heeft herkregen, dan wordt het een genot om hier te vertoeven . Ik reserveer alvast een bankje in de zon, of een plekje op het gazon aan het water. Overigens wist je dat Rijswijk aan het einde van de zeventiende eeuw meer dan vijftig buitenplaatsen telde. Laten we ons gelukkig prijzen dat we er nog een aantal hebben.

Misschien ook goed bij de komende begrotingsvergadering een beetje extra geld te reserveren voor jaarlijks onderhoud. Nu zie je dat er wel een centimeter of 50 aan dode bladeren in de sloten van het Park ligt. Het water is dood. Wat zou het zijn als de duiker, de doorgang van 60 centimeter, naar de Vliet weer goed open is en er als er een boot voorbij vaart vers water binnenkomt. Zien we straks ook vissen en kikkers. Dan is de ecologische keten weer rond. Dat moet een groen College dat nu in het stadhuis zit, zeker aanspreken. Leuk ook voor de schoolkinderen als ze hier hun moestuin onderhouden en de wijkbewoners die lekker picknicken op het gazon….