Midas Dekkers opent Rijswijkse dierenbegraafplaats

“Dieren betekenen vaak heel veel voor mensen. Bij het overlijden van mensen duidelijk wat er moet gebeuren. Voor een huisdier zijn geen rituelen. Nog maar een generatie geleden was het een erfhond en een muizenpoes. Dieren met een taak. Nu is het een deel van de familie”, vertelde bioloog Midas Dekkers. Samen met directievoorzitter van Yarden, Ron Bavelaar opende hij de Rijswijkse dierenbegraafplaats, op dierendag, 4 oktober. Met al een steen voor Binky, de hond die nooit een steentje kreeg. Locatiemanager Jans Springer: “Huisdieren verdienen – net als mensen – een waardig afscheid. Bovendien weten wij uit ervaring dat het goed afscheid nemen van een geliefde overledene, mensen helpt bij het verwerkingsproces. Dat geldt dus ook voor dieren. In de loop der jaren zijn huisdieren een andere plaats gaan innemen in onze samenleving. Moesten huisdieren vroeger nuttig zijn – katten vangen muizen en honden waken – tegenwoordig zijn het gezelschapsdieren en zijn ‘volwaardige’ gezinsleden. Begraafplaats Oud-Rijswijk aan de Sir Winston Churchillaan 233, heeft daarom een speciaal deel naast de begraafplaats gereserveerd als laatste rustplaats voor uw huisdier. Hiermee bieden wij de mogelijkheid om dichtbij uw huisdier(en) begraven of verstrooid te worden. Mens en dier worden zo op een mooie manier herinnerd, dichtbij elkaar.”
Werelddierendag op 4 oktober is feitelijk de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi die stierf in 1226. Hij had veel eerbied voor het leven van dieren, wat ongebruikelijk was in die tijd. In 1929, op een dierenbeschermingscongres in Wenen, is zijn sterfdag uitgeroepen tot Werelddierendag. Sinds 1930 vieren we dit ook in Nederland.

Begraafplaats Oud Rijswijk, waar de dierenbegraafplaats is, bestaat precies honderd jaar. Gemaakt is een tijd dat voor de eeuwige rust nog de mooiste plek werd gezocht. De begraafplaats, die nu wordt beheerd door Yarden, is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer.

Na de officiële opening van de dierenbegraafplaats en de bezichtiging, kunnen bezoekers op Oud-Rijswijk terecht voor de traditionele Katholieke dierenzegen door pastor Johannes Ritzer. In deze zegen wordt het verbond en de liefde tussen mens en dier bekrachtigd.