Sonja Olthuis begint vandaag als centrummanager van In de Bogaard

Winkelcentrum In de Bogaard doet hard haar best om haar positie te midden van andere centra te handhaven. Het is niet makkelijk. Er is een nieuwe centrummanager aangetrokken, Sonja Olthuis, die al eerder met het bijltje heeft gehakt in Hoofddorp. Ze is sportief en houdt van fietsen en hardlopen (net als onze burgemeester Michel Bezuijen). Omroep Rijswijk feliciteert haar met haar komst en hoopt snel met haar kennis te maken. Bij de opening van winkelcentrum In de Bogaard in 1963 keek de landelijke televisie haar ogen uit. Dit had allure. Het was een van de eerste speciaal gebouwde moderne winkelcentra in Nederland. Ontwikkeld door de bekende projectontwikkelaar Reinder Zwolsman en geopend door toenmalig burgemeester Archibald Bogaardt.
Inmiddels zijn we meer dan een halve eeuw verder. Vandaag gaat Sonja Olthuis als nieuwe centrummanager aan de slag voor In de Bogaard. Mede met haar inzet moet In de Bogaard de komende periode veranderen van een winkelcentrum naar een stadscentrum, waarbij meer beleving, meer levendigheid en een langere verblijfsduur belangrijke elementen zijn.

Sonja neemt een ruime hoeveelheid ervaring mee om een type winkelcentrum als In de Bogaard zo te laten veranderen dat het beter aansluit bij de veranderde economische werkelijkheid en bijbehorend aankoopgedrag van de consument. Dit naast haar kennis binnen de retail, de dosis energie en benodigde creativiteit, is zij een goede aanvulling is voor de samenwerking tussen gemeente, winkeliers en vastgoedeigenaren.
Rijswijk verwacht wel wat van haar. Kijken we naar haar werk in Hoofddorp. Het centrum van Hoofddorp heeft winkelend publiek veel te bieden, maar kon wat meer sfeer gebruiken. Dit was een veelgehoorde opmerking onder Hoofddorpers. Om het centrum een sfeervol en onderscheidend karakter te geven, is toen een document opgesteld, om het winkelcentrum te positioneren.

Elk winkelgebied moet zich volgens haar afvragen wat het is en wat het wil worden. Waarmee wil je jezelf onderscheiden op het gebied van beleving, winkelbranches en evenementen? “Om hier vorm aan te geven, hebben we een positioneringsdocument gemaakt”. Een duidelijk herkenbare plaats geven in de regio.
Dat kan een winkelcentrum niet alleen “Om zo’n plan succes te geven is samenwerking nodig met verschillende partijen. Van gemeente, vastgoedeigenaren en bewoners tot de cultuur “.

We lezen dat Sonja Olthuis in Alkmaar naar school ging. Dan denken we al snel aan ‘Van Alkmaar begint de victorie’, doelend op het ontzet van Alkmaar op 8 oktober 1573. Dat gaf de aanzet voor de Gewesten om zich georganiseerd te verzetten tegen de Spanjaarden. Nu verwachten we over een week, 8 oktober 2015, nog wel niet het grote succes. Maar wij, en veel Rijswijkers, hopen er het beste van.