Vannacht kleurt de maan rood door maansverduistering

De maan kleurt vannacht koperrood. Dat komt door een volledige maansverduistering. Als er geen wolken zijn, is die in Rijswijk goed te zien. De schijf van de maan is bovendien groter dan anders, doordat hij erg dicht bij de aarde staat. De kleur heet een bloedmaan, de grootte heet een supermaan. De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was in 1982. De verduistering begint om 2.11 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 7.24 uur is alles voorbij.
De maansverduistering is volledig, de maan zit helemaal in de schaduw van de aarde. Bovendien is de eclips van begin tot eind te zien in Nederland. De laatste keer dat die combinatie lukte, was in 2008, de volgende keer is in 2029.

Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.