Slag om Ypenburg bepaalde verloop Tweede Wereldoorlog

De inzet en de moed van de Nederlandse soldaten bij de verdediging en het heroveren van vliegveld Ypenburg heeft meer invloed gehad op de Tweede Wereld Oorlog dan velen weten. Oudere Rijswijkers zullen zich de vroege ochtend van de tiende mei 1940 nog herinneren. Bombardementen en parachutisten en felle gevechten. Bert Huijgen van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg verzorgt donderdag 8 oktober om 20.00 uur een lezing over de Slag om Ypenburg. in Museum Rijswijk, Herenstraat 67. De Duitsers wilden snel Den Haag innemen en zo Koningin Wilhelmina en de opperbevelhebber Generaal Winkelman dwingen Nederland te laten capituleren. Alhoewel het Duitse materiaal moderner en beter was, was de tegenstad van de Nederlanders zo groot dat dit niet lukte.
Vliegveld Ypenburg, net als de vliegvelden Valkenburg en Ockenburg, werden gebombardeerd en daar werden veel parachutisten gedropt. Nederlands machinegeweervuur verstoorde deze landingen, en zorgde voor slachtoffers en verspreiding van de aanvallende eenheden. De Duitsers vielen het vliegveld verder aan en slaagden erin het hoofdgebouw op de vliegbasis te bezetten. Hierna hesen zij de Duitse vlag als signaal van hun overwinning. Nederlandse troepen konden echter verhinderen dat de Duitsers verder Den Haag in trokken.

Enkele uren later zette het Nederlandse leger een tegenoffensief in om de veroverde vliegvelden weer in te nemen. De tegenaanval begon in Ypenburg. Zwaar in de minderheid en slechts uitgerust met munitie die was buitgemaakt op de Duitsers, slaagden Nederlandse troepen erin om in een positie te komen om het eigen vliegveld met artillerie te beschieten, waar de Duitse luchtlandingstroepen op dat moment geen verweer tegen hadden. Dit veroorzaakte zware schade aan het vliegveld en dwong Duitsers de zwaar beschadigde en in brand geschoten gebouwen te ontvluchten, waardoor zij hun sterke verdedigende positie verloren. Nederlandse troepen slaagden erin om het vliegveld te bereiken en de aanval door te drukken. In de gevechten die volgden waren vele Duitse soldaten genoodzaakt zich over te geven.

Ook met hulp van extra aangevoerde eenheden heroverden Nederlandse eenheden de andere vliegvelden en begonnen de troepen grondaanvallen uit te voeren op de Duitsers, dit gelijktijdig met bommenwerpers die de gelande Duitse transportvliegtuigen aanvielen. Toen Duitse eenheden probeerden verdedigende posities op te zetten werden ze hevig onder vuur genomen, en de overgebleven soldaten moesten zich terugtrekken. Diverse kleine groepen soldaten raakten in gevecht met elkaar, tijdens Nederlandse pogingen om dorpen en gebouwen van Duitsers te zuiveren.

Aan het eind van deze 10e mei, waren alle vliegvelden weer in Nederlandse handen. De euforie over deze overwinning was echter van korte duur door de Duitse successen in andere strategisch belangrijke gebieden in Nederland.

Het algemeen effect van de slag was onvoorzien. De meer dan 220 Duitse transportvliegtuigen die verloren waren gegaan, hadden direct hun weerslag op de Slag om Engeland, de luchtslag die twee maanden later begon en op de geplande invasie van Groot-Brittannië, aangezien de Duisters deze enorme verliezen nog op geen enkele wijze hadden kunnen aanvullen. Ook luchtmaarschalk Albert Kesselring erkende na de oorlog de grote invloed van dit verlies op de Slag om Engeland.
Ook maakten Nederlandse troepen rond de 1.500 Duitse krijgsgevangenen die per schip werden afgevoerd naar Engeland. Hierbij zaten veel piloten en specialistisch luchtlandingspersoneel. Hierdoor werd de Duitse krijgsmacht een gevoelige slag toegebracht die gevolgen had voor volgende gevechtsacties.

Wilt u herinneringen aan deze Slag delen, of wilt u foto’s en andere objecten meenemen die hiermee te maken hebben, dan is dat mogelijk! (Deze lezing is een herhaling van de eerder gegeven lezing in Rijswijk, januari 2015. Eerder kon u deze beluisteren in Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg en Voorschoten.)
Meer info ook op: www.erfgoedrijswijk.nl

Kaarten a € 5,00 inclusief koffie/thee zijn alleen in voorverkoop verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek aan de Vliet, in de bibliotheken, en beperkt aan de balie van Museum Rijswijk, Herenstraat 67. http://www.bibliotheekaandevliet.nl/agenda/slag-om-ypenburg-rijswijk-1015.html