Kristie: ‘Het pleeggezin gaf mij warmte, op hen kon ik terugvallen’

“Het pleeggezin waar ik ben opgegroeid, was voor mij het ideale gezin”, vertelt Kristie van der Linden. “Het zijn doodnormale mensen. Ze hebben mij die warmte geboden waar ik veel aan heb gehad. Het belangrijkste was dat ik op hen terug kon vallen,” De Wassenaarse groeide vanaf haar dertiende op in een pleeggezin van Jeugdformaat. Ze is inmiddels een jonge vrouw van 28 jaar en heeft haar weg in de maatschappij gevonden. In heel Nederland woonden vorig jaar 21.880 kinderen voor korte of langere tijd bij pleegouders. In de regio Haaglanden gaat het om zo’n 1.100 kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. In 10 jaar tijd is het aantal pleegkinderen met bijna 70 procent gestegen. Die forse groei kunnen Jeugdformaat en Pleegzorg Nederland niet met het huidige aantal pleegouders opvangen. Daarom start deze week de wervingscampagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’.
Toegenomen
“Kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, kunnen beter in een gezin opgroeien dan in een instelling. In de nieuwe Jeugdwet is dat ook vastgelegd”, zegt Els Rienstra, bestuurslid en portefeuillehouder Pleegzorg van Jeugdzorg Nederland. “We zijn daarom de jeugdhulp anders gaan organiseren, waardoor kinderen minder in groepen worden geplaatst en vaker in pleegzorg of andere kleinschalige gezinsvormen. Hierdoor is het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is fors toegenomen en stijgt de vraag naar pleeggezinnen.”

Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn; het zijn juist hele gewone mensen. Die door heel gewoon te doen, iets supers kunnen betekenen voor een pleegkind.”

Informatie
Meer informatie over pleegzorg en de campagne Supergewone Mensen Gezocht is te vinden op www.supergewonemensengezocht.nl.